Ce se întâmplă când expiră valabilitatea rezervorului de GPL


Sunt mulți români care și-au montat pe propriile mașini instalație de GPL pentru a consuma mai puțină benzină și pentru a parcurge mai mulți kilometrii. Nu multă lume știe în schimb că valabilitatea rezervorului GPL expiră și pentru a-l reînnoi costă mult. Află ce se poate întâmpla dacă expiră instalația de GPL.


In articol:


La fel ca în cazul celor care cumpără mașinile pe diesel că acestea ar consuma mai puțin combustibil, așa sunt și persoanele care își cumpără instalație de GPL pentru mașinile pe benzină. Însă aceștia nu se gândesc ce necesită achiziționarea lor pe termen lung.

Citeste si: Camere rovinietă România. Unde sunt amplasate fiecare din cele 108 de camere. Harta completă

Ce nu știai până acum despre GPL și Diesel

Mulți cumpără mașini diesel pentru că au un consum mic, cu toate că au un preț de achiziție și costuri de exploatare mai mari. La fel, foarte mulți români montează instalații de alimentare pe GPL, cu gândul la economiile pe care le vor face la pompă, fără a lua în calcul și dezavantajele.

Motor Diesel

Cei care au instalații GPL pe autoturism, au din start mai multe cheltuieli, iar o parte dintre acestea nu sunt corect anticipate. De aceea, ca și dieselul, o instalație pe GPL își va amortiza costurile la un rulaj mai mare, de cel puțin 15.000 – 20.000 de kilometri pe an. Asta pentru că, în afara costurile de instalare și omologare, instalația va avea costuri anuale pentru revizii.

În plus, unele componente vor trebui schimbate la anumite intervale.

Ce se întâmplă când expiră valabilitatea rezervorului GPL

Conform reglementărilor naționale, un rezervor de GPL poate fi utilizat pentru o perioadă de 10 ani, începând de la data fabricației acestuia, care este inscripționată (poansonată) pe eticheta acestuia sau chiar pe rezervorul propriu-zis.

Citeste si: Spălarea mașinii în fața curții sau a blocului este ilegal. Află care este valoarea amenzii

După această perioadă de 10 ani de zike, rezervorul trebuie

să fie înlocuit cu un altul, identic cu cel inițial sau compatibil cu restul instalației montate pe autovehicul. Înlocuirea se va face obligatoriu în unități autorizate de RAR pentru montajul, revizia sau repararea instalațiilor GPL.

După ce a fost înlocuit rezervorul GPL, mașina trebuie dusă la una dintre reprezentanțele RAR, cu programare prealabilă, pentru înscrierea în cartea de identitate a vehiculului (CIV) a datelor de identificare ale noului rezervor, în baza certificatului de calitate și garanție a lucrării, eliberat de unitatea care a efectuat lucrarea.

La prezentarea la RAR se verifică și corectitudinea montajului și se face o verificare a emisiilor poluante la funcționarea cu benzină și la funcționarea pe GPL.

 

 

 Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.