Aleksandr Lukaşenko, acuzat că a ordonat deturnarea un avion în Belarus pentru arestarea unui jurnalistOpoziţia din Belarus îl acuză pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko că a ordonat deturnarea unui avion în Belarus pentru a aresta un jurnalist critic la adresa puterii. Jurnalistul Roman Protasevici se afla la bordul unei curse aeriene Ryanair care decolase din Atena, Grecia, cu destinaţia Vilnius, Lituania. Avionul a fost însă rerutat către Minsk, unde, după aterizare, Protasevici a şi fost arestat, informează BBC. 

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a acuzat Belarusul de „atitudine respingătoare” şi a solicitat eliberarea jurnalistului. Ministru leton de externe a declarat că acţiuunea guvernului belarus „e contrară legilor internaţionale”, iar Germania a solicitat „explicaţii imediate”.

Conform presei de stat din Belarus, avionul a fost rerutat din cauza unei ameninţări cu bombă.

Conform agenţiei de presă de stat din Belarus, Lukaşenko a dat personal ordinul ca avionul să aterizeze la Minsk în urma acestei ameninţări. Concomitent, un avion de luptă MiG-29 a interceptat aeonava Ryanair şi a însoţit-o până la aterizare.

Nicio bombă nu a fost descoperită la bordul avionului, dar autorităţile l-au arestat pe jurnalistul Roman Protasevici.

Jurnalistul, în vârstă de 26 de ani, este acuzat de terorism şi riscă pedeapsa cu moartea.

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care a pierdut în faţa lui Lukaşenko alegerile prezidenţiale din această ţară, desfăşurate anul trecut, a solicitat şi ea eliberarea jurnalistului. Tihanovskaia a spus că ziaristul Protasevici a părăsit Belarusul în 2019 şi că a acesta a făcut de atunci mai multe relatări pentru canalul de opoziţie Nexta legate de alegeri şi protestele din Belarus. 

Belarusul este într-o criză politică internă de la alegerile prezidenţiale contestate de la 9 august 2020, când Lukaşenko a revendicat victoria cu 80,1% din voturi.

Alegerea lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a fost considerată ca fiind obţinută prin fraude, iar opoziţia o consideră pe Tihanovskaia adevărata câştigătoare. De atunci au loc proteste cu regularitate, iar Uniunea Europeană nu îl recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte.

Editor : Mihnea LazărCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.