Belarusul a interceptat un avion comercial internațional pentru a aresta un opozant al regimului LukașenkoBelarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă sau că ar fi existat un conflict între pasageri.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. 

Aeronava a fost obligată să aterizeze la Minsk. Acolo, Roman Protasevici a fost dat jos din avion și arestat.

Tânărul în vârstă de 26 de ani este fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko. El este ostil liderului din Belarus și a ajutat la coordonarea protestelor.

În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”. El riscă  acum pedeapsa cu moartea, potrivit Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse aflată în exil în Lituania.

Aflat la putere din 1994, Aleksandr Lukașenko a lansat o represiune violentă a protestelor de stradă din 2020, izbucnite în urma alegerilor prezidențiale.

Reacție dură a președintelui Lituaniei

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a reacționat și a calificat drept „un act josnic” arestarea opozantului lui Lukașenko și stratagema folosită. „Cer eliberarea de urgenţă a lui Roman Protasevici”, a transmis el, cerând NATO şi UE, din care face parte şi Lituania, „să reacţioneze imediat la ameninţarea reprezentată de regimul belarus la adresa aviaţiei civile internaţionale”, conform unui comunicat difuzat de biroul său de presă.

„Voi vorbi despre asta la summitul UE de la Bruxelles” de săptămâna viitoare, a anunțat președintele Giranas Nauseda.

Lituania i-a acordat statut de refugiat lui Roman Protasevici.

Editor : Luana PavalucaCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.