Misterul unor „dune” de lumină care îi intriga pe cercetători a fost rezolvat


Un nou tip de auroră boreală a fost observat în ultimii ani în nordul Europei. Lumina difuză și striată proiectată pe cer a fost asemănată cu niște dune de nisip. Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au publicat la începutul acestei luni un studiu în revista de știință American Geophysical Union, în care explică cum se formează aceste „dune celeste”, care își difuzează lumina ca niște valuri verzi pe cer. 

Datele culese au permis confirmarea supozițiilor că aceste aurore care iau forma unor dune sunt rezultatul unui fenomen ce ține de undele gravitaționale și de atomii de oxigen. Mai precis, apariția „dunelor” este determinată de o densitate sporită de atomi de oxigen prezenți într-unul din  straturile atmosferice. 

Pentru studiul lor, cercetătorii finlandezi au comparat imagini suprinse începând din 2016 de un grup de pasionați din Finlanda, Norvegia și Scoția cu datele oferite de sateliți. 

Imagini cu „dune” pe cer au fost surprinse începând din 2016 de pasionați ai domeniului în Finlanda, Norvegia și Scoția Foto: Universitatea din Helsinki



Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.