În ce țări poți călători fără restricții dacă ești vaccinat anti-COVID-19Autoritățile europene au ajuns la un acord cu privire la datele pe care trebuie să le conțină certificatul verde electronic, care va face mult mai facil accesul persoanelor vaccinate în orice stat UE. Până la intrarea în vigoare a acestui pașaport COVID, fiecare țară are regulile proprii de acces sau interdicție.


In articol:


Statele membre UE trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele inoculate cu un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen).

Formatul comun al certificatului digital UE privind Covid și cadrul de aplicare trebuie acceptate în toate statele membre 

Citeste si: Klaus Iohannis, anunț despre „pașaportul COVID”. „Trebuie să avem grijă să nu ducă la discriminări”

Acord european cu privire la certificatul de vaccinare digital

Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului UE au ajuns joi la un acord provizoriu asupra unui certificat digital UE privind Covid pentru a facilita libera circulație în Europa în timpul pandemiei.

Certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe suport de hârtie. Acesta va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului, că a avut recent un rezultat negativ la testul de depistare a infecției sau că s-a vindecat în urma infecției. În practică, acestea vor fi trei certificate distincte. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să emită certificate care vor fi apoi acceptate în alte țări ale UE.

Regulamentul referitor la certificatul digital UE privind Covid va fi în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și nu va fi considerat document de călătorie.

Citeste si: Vești proaste pentru copii. Orban a anunțat ce se va întâmpla cu alocațiile anul acesta

Klaus Iohannis: Să avem grijă la discriminări

Certificatul verde digital privind COVID-19  va înlesni libera circulaţie, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis de la Bruxelles. Șeful statului a precizat, însă, că acest certificat electronic nu trebuie să ducă la discriminări între cetăţenii europeni.

„Sunt teme care și pentru noi au o importanță deosebită. Prima temă este, sigur, certificatul COVID, certificatul digital, care într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziția cetățenilor europeni și cred că este un lucru bun- acest certificat va înlesni libera circulație, însă, sigur, trebuie să avem grijă ca acest certificat

să nu ducă la discriminări între cetățenii europeni„, a declarat Iohannis luni seara, în declarația sa de presă de la Bruxelles.

În ce țări poți călători fără restricții dacă ești vaccinat anti-COVID-19

Austria. Autoritățile din Austria au revizuit condițiile de intrare în țară în contextul pandemiei de Covid-19, anunță Ministerul Afacerilor Externe. Astfel, pot intra în Republica Austria cei care au fie certificat de vaccinare împotriva COVID-19, un document care atestă vindecarea de boală, fie un test PCR sau antigen cu rezultat negativ la

Covid-19 efectuat cu 72/48 de ore înainte.

Belgia. În luna august 2020, autoritățile belgiene au inclus întreg teritoriul României în zona roșie. Începând cu 19 aprilie 2021, călătoriile în și dinspre zonele roșii nu vor mai fi interzise, însă autoritățile recomandă evitarea tuturor deplasărilor care nu sunt absolut necesare.

Toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze, cu cel mult 48 de ore înainte de sosire, indiferent de modalitatea de transport, statut, statul de proveniență, formularul online Passenger Locator Form (PLF), disponibil la https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form. Autoritățile belgiene încurajează completarea formularului PLF online.

Pentru persoanele nerezidente în Regatul Belgiei rămâne în vigoare condiția de a prezenta, atât la îmbarcare, cât și la sosirea în acest stat dintr-o zonă roșie, inclusiv România, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea sosirii pe teritoriul belgian, într-un laborator acreditat din statul de proveniență și certificat de un medic sau farmacist biolog, emis într-una din limbile franceză, neerlandeză, germană sau engleză, în format fizic (imprimat pe hârtie) sau electronic (și să poată fi consultat imediat).  

Bulgaria Intrarea în Bulgaria este permisă cetățenilor români cu condiția prezentării unuia dintre următoarele documente:

a) un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19. Schema de vaccinare se consideră a fi îndeplinită prin efectuarea numărului corespunzător de doze de vaccin împotriva COVID-19

Documentul trebuie să conțină numele persoanei (scris cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, datele la care au fost efectuate dozele de vaccin, denumirea comercială și numărul de identificare a lotului vaccinului efectuat, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent și denumirea organului competent care a eliberat documentul.

b) (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19

c) un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, considerate de la data efectuării testării, înscrisă în documentul respectiv.

Cehia. Începând cu 24 mai 2021, România a fost inclusă pe lista portocalie a statelor cu risc mediu de infecție.

Cetățenii români, persoanele cu reședința în România și cele care s-au aflat mai mult de 12 ore pe teritoriul românesc pot călători în Republica Cehă numai pentru motive bine întemeiate, respectiv întoarcerea la reședință, relații de muncă, studii, rațiuni familiale. Sunt excluse călătoriile în scop turistic.

În eventualitatea efectuării unei călătorii în Cehia, cetățenii români au următoarele obligații:

 

  • completarea, anterior sosirii în Cehia, a Formularului Electronic de Localizare (Public Health Passenger Locator Form) disponibil la adresa  www.prijezdovyformular.cz;
  • prezentarea la intrarea pe teritoriul ceh a rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR realizat cu maximum 72 de ore înainte sau a unui test antigen, efectuat cu cel mult 24 de ore anterior plecării spre Cehia;
  • să se autoizoleze la locul de destinație;
  • să efectueze un al doilea test tip PCR în Cehia, în cel mult 5 zile de la sosire. Măsura autoizolării se suspendă numai după prezentarea rezultatului negativ al celui de-al doilea test Direcției Locale de Sănătate Publică;
  • să poarte o mască respiratorie FFP2 sau echivalent sau o mască chirurgicală de unică folosință în afara domiciliului, pentru o perioadă de 14 zile de la sosirea în Cehia.

 

Informații complete despre condițiile de călătorie în contextul pandemiei COVID-19 în fiecare țară din Europa, dar și de pe alte continente pot fi văzute AICI.   Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.