Jaf la Castelul Arundel din Anglia. Hoții au furat obiecte și bijuterii de valoare ce i-au aparținut reginei Mary a ScoțieiObiecte de mare importanță istorică ce i-au aparținut reginei Mary a Scoției, evaluate la peste un milion de lire sterline, au fost furate în weekend din Castelul Arundel din Anglia, la doar câteva zile după ce a fost redeschis publicului, scrie BBC.

Printre obiectele „de neînlocuit” sustrase vineri din castel se numără un rozariu de aur, purtat de regina Mary a Scoției la execuţia sa din 1587, precum și cupe folosite la încoronarea ei.

Un purtător de cuvânt al Castelului Arundel, care fusese redeschis publicului marți, a declarat că articolele au o „importanță istorică de neprețuit”.

Personalul castelului a fost alertat de spargere, vineri, la ora locală 22.30, după ce s-a declanșat alarma antifurt. Poliția a ajuns la fața locului în câteva minute, a anunțat un purtător de cuvânt al poliției din Sussex.

Obiectele furate, evaluate la peste 1 milion de lire sterline

„Au fost furate diverse obiecte de o mare semnificație istorică. Acestea includ mărgele de rozariu de aur purtate de Mary, regina Scoției, la execuția sa din 1587, mai multe cupe de încoronare date de suveran marelui mareșal și alte comori de aur și argint”, a precizat purtătorul de cuvânt.

„Rozariul are o valoare mică în ceea ce privește materialul din care este realizat, dar ca parte a istoriei familiei Howard şi ca moştenire a naţiunii este de neînlocuit”, a mai adăugat acesta.

„Obiectele furate au o valoare monetară importantă, dar ca artefacte unice din colecţia ducelui de Norfolk au o importanţă istorică inestimabilă. Îndemnăm pe oricine care are informaţii să le comunice poliţiei pentru ca aceste comori să revină acolo unde le este locul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Castelului Arundel.

În prezent, poliția examinează un salon care a fost găsit abandonat și ars în apropiere de Barlavington, pentru a stabili dacă acesta are vreo legătură cu spargerea de la castel. De asemenea, polițiștii i-au îndemnat pe cei care se aflau în castelul Arundel vineri seară și au sesizat orice activitate suspectă în jurul zonei castelului să contacteze forțele de ordine.

Cine a fost Mary, regina Scoției

Mary s-a născut în Palatul Linlithgow, în 1542, şi a devenit regină după ce tatăl ei a murit, la scurt timp. Mary a fost dusă în Franţa în 1948, iar Scoţia a fost condusă de regenţi. Ea a revenit în 1561 pentru a-şi începe domnia ca regină a Scoţiei, dar a fost forţată să abdice la vârsta de 24 de ani, după şase ani de tensiuni.

După o tentativă de a-şi recâştiga tronul, Mary a fugit în Anglia, căutând protecţia verişoarei ei, Elizabeth I.

A revendicat tronul lui Elizabeth şi a fost considerată de mulţi englezi catolici drept suveran legitim. Regina Scoţiei a fost ţinută prizonieră timp de 18 ani, înainte de a fi executată la Castelul Fotheringhay în 1587, la vârsta de 44 de ani. Fiul ei James a devenit regele Scoţiei şi Angliei.

Editor : I.CCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.