Marcel Ciolacu trimite luni specialiștii PSD la sediul ministerului condus de Cristian Ghinea, ca să vadă PNRR în detaliuLiderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat că începând de luni va trimite specialiștii partidului la sediul Ministerului Fondurilor Europene, pentru a avea acces detaliat la întregul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Am văzut anumite obiective din el, anumite finanţări, nu ştim care sunt granturi, care sunt împrumuturi. De mâine (luni – n.r.) specialiştii PSD se vor deplasa la Ministerul Fondurilor Europene şi acolo împreună cu domnul ministru şi cu specialiştii din minister vor avea acces la întregul plan care este încă în negociere cu Uniunea Europeană”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică seara, la Antena 3.

Ciolacu a precizat că a convenit în acest sens atât cu premierul Florin Cîţu, cât şi cu ministrul Cristian Ghinea. „Noi nu vrem să acordăm acest ajutor pentru domnul Cîțu, este un ajutor pentru români”, a adăugat liderul social-democrat. 

El acuză că nu există o „viziune coerentă” în ceea ce priveşte PNRR şi o corelare cu celelalte fonduri, iar România riscă să ajungă la un grad de îndatorare de 55%.

„Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă are o componentă de granturi, respectiv 14 miliarde, şi o componentă de împrumuturi, de 15 miliarde. Dacă aceste 15 miliarde intră în datoria publică a României, vom ajunge la un grad de îndatorare de 55%, ceea ce este imens. Nu mai punem dobânzile la care se împrumută România, duble şi ceva faţă de a doua clasată, care este Ungaria, ea având şi o datorie publică mult mai mare”, a arătat Ciolacu. El spune că dacă se ajunge la o datorie publică între 55-65%, consecința va fi îngheţarea tuturor cheltuielilor privind asistenţa socială.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a participat, săptămâna trecută, alături de prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu și de reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor la o discuție cu premierul Florin Cîțu, ministrul Cristian Ghinea și vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență. La finalul discuțiilor, Marcel Ciolacu a declarat că au fost prezentate doar principiile PNRR și că a fost o discuție superficială. „Am sperat să avem o discuție mai aplicată”, a spus Ciolacu. „Noi am venit să îl ajutăm pe domnul Cîțu să iasă din impas, pentru că deja au trimis două planuri pe care Comisia le-a respins”, a adăugat președintele Partidului Social Democrat.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a declarat că a prezentat toate capitolele din PNRR cu bugetele aferente și că a luat act de propunerile PSD. „Ne uităm pe ele”, a informat prim-ministrul.

Editor : Luana PavalucaCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.