„Nu știm nimic despre băiatul nostru”Mama jurnalistului Roman Protesevici nu știe unde se află acesta, scrie site-ul independent Belsat, care a stat de vobă cu ea. Natalia Protasevici a luat legătura ultima dată cu fiul ei duminică dimineață, în ziua în care avionul în care s-a urcat a fost deturnat spre Minsk, iar jurnalistul arestat.

Rudele jurnalistului arestat încearcă să afle informații despre el, dar autoritățile bieloruse nu dau niciun detaliu despre starea lui sau unde a fost dus, a declarat mama lui Roman Protasevici pentru site-ul independent Belsat. 

„Nu avem nicio informație. Am angajat un avocat, vorbim, corespondăm, dar nu știm nimic despre băiatul nostru”, le-a spus ea luni jurnaliștilor de la Belsat.

Ea a luat legătura ultima dată cu Roman Protasevici duminică dimineață, înainte de a zborul în urma căruia a fost arestat.

„Bineînțeles, ca mamă și fiu comunicam (pe internet – n.r.). El nu s-a mai conectat de azi dimineață (duminică dimineață – n.r.); i-am scris, l-am întrebat ce se întâmplă, dar nu mi-a răspuns. Mai târziu, am citit știrea”, declara Natalia Protasevici duminică pentru același site.

Ea nu știe cum ar fi putut afla autoritățile cu ce avion urma să zboare.  

„Inițial, urma să stea în Grecia două săptămâni. În același timp, plănuia să se întoarcă mai repede, dar nu a spus o dată precisă. (…) Cu câteva zile înaintea zborului, mi-a spus că urma să plece pe 23 mai. (Serviciile secrete ar fi putut afla) doar dacă îmi accesau telefonul, dar Roman spunea că aplicația Telegram este sigură. Am aflat despre zbor din corespondența noastră.   Nimeni altcineva nu știa, numai dacă nu le-a spus chiar Roman”, a mai arătat mama jurnalistului.

Ea spune că fiul ei nu i-a pomenit nimic despre faptul că ar fi fost urmărit.

„Nu, nu a spus nimic despre faptul că ar fi fost urmărit sau amenințat”, a adăugat Natalia Protasevici.

Belarusul a trimis duminică un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

Citește și: Cine sunt cei 6 pasageri care au rămas la Minsk și ce povestesc ceilalți călători din avionul deturnat de regimul Lukașenko – VIDEO

Editor : Bogdan PacurarCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.