Un fost premier a încuiat Parlamentul, pentru ca noul premier să nu poată depune jurământulPrim-ministrul ales al Samoa, Fiame Naomi Matafa, a fost împiedicată să depună jurământul în Parlament, după ce fostul premier, Tuilaepa Sailele Malelegawi, a refuzat să cedeze puterea, în ciuda pierderii alegerilor din luna aprilie.

Malelegawi, care a condus Samoa timp de 22 de ani, a refuzat să renunţe la putere, deşi instanţele au confirmat victoria lui Matafa la alegerile de luna trecută și a încuiat, la propriu, clădirea Parlamentului, scrie The Guardian. Acesta conduce guvernul interimar care ar fi trebuit să asigure tranziția către noua putere.

Deputaţii din partidul condus de Fiame Naomi Matafa au convocat o ceremonie ad-hoc de depunere a jurământului în faţa Parlamentului. Astfel, Fiame Naomi Matafa a ţinut ceremonia de depunere a jurământului într-un cort din Grădinile Parlamentului. 

Ceremonia a avut loc fără şeful statului, judecătorul şef sau membrii partidului condus de Malelegawi.

După ce Matafa şi alţi parlamentari au ţinut ceremonia de depunere a jurământului în faţa Parlamentului, șeful guvernului interimar, Tuilaepa Sailele Malelegawi a catalogat acţiunile prim-ministrului ales drept „trădare şi cea mai înaltă formă de conduită ilegală”.

„Am avut aproape 60 de ani de suveranitate. Acum mi se pare că suntem conduşi de mafie”, a mai precizat el.

De asemenea, procuratura generală a declarat că ceremonia a fost una „neconstituţională”.

Samoa şi-a câştigat independenţa în 1962, după aproape 50 de ani ca protectorat al Noii Zeelande.

Editor : R.T.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.