Decizia de a vaccina anti-Covid copiii trebuie să fie luată de specialiști, nu de politicieniPreședinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți, într-o conferință de presă susținută după summitul liderilor UE, că oamenii de știință, nu politicienii, sunt cei care ar trebui să stabilească dacă este necesar să fie vaccinați copiii și adolescenții împotriva Covid-19, relatează Politico. Recent, șeful OMS preciza că imunizarea copiilor în țările bogate, în timp ce lucrătorii din sistemele sanitare ale statelor sărace sunt încă nevaccinați, reprezintă „o catastrofă morală”. 

Ursula von der Leyen a fost întrebată în conferința de presă susținută la finalul summitului liderilor europeni ce părere are despre dezbaterile privind necesitatea vaccinării copiilor în Europa, în contextul în care dozele de vaccin sunt limitate la nivel global. Recent, șeful OMS a precizat că țările bogate ar trebui să vină în ajutorul statelor sărace în ceea ce privește resursele pentru vaccinarea anti-Covid.

„Avem nevoie de părerea oamenilor de știință cu privire la pe cine vaccinăm, cum ne vaccinăm și în ce ordine”, a spus von der Leyen. „Nu este o decizie politică, este clar o decizie științifică, bazată pe studii”, a mai precizat președinta Comisiei Europene. 

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat săptămâna trecută că vaccinarea copiilor în țările bogate reprezintă o „catastrofă morală”, pentru că lucrătorii din domeniul sănătății din țările cu venituri mai mici încă sunt nevaccinați și așteaptă să primească doze de vaccin.

Von der Leyen a mai spus că, în ceea ce privește disponibilitatea vaccinurilor, UE se confruntă cu trei provocări majore pentru următorii doi ani: vaccinarea minorilor, momentul administrării unui alt rapel, adică unei a treia doze, și pregătirea pentru revenirea la normalitate. 

Până la sfârșitul săptămânii, peste 300 de milioane de doze de vaccinuri vor fi livrate în țările UE, a mai precizat von der Leyen, și 400 de milioane până la sfârșitul lunii iunie. 

„UE este pe drumul cel bun și are toate premisele de a vaccina 70% din populație până la sfârșitul lunii iulie, permițând relaxarea mai multor restricții”, a mai declarat Ursula von der Leyen. 

Agenția Europeană a Medicamentului urmează să ia o decizie înainte de sfârșitul lunii mai, dacă va recomanda vaccinul BioNTech / Pfizer pentru vaccinare în rândul adolescenților. Moderna a raportat, de asemenea, rezultate pozitive la testele pentru eficiența vaccinurilor companiei la copii și adolescenți, cu vârste între 12 și 18 ani.  

Editor : A.A.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.