Klaus Iohannis, anunț despre „pașaportul COVID”. „Trebuie să avem grijă să nu ducă la discriminări”


Președintele Klaus Iohannis se află la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European, unde sunt abordate o serie de teme extrem de importante pentru țara noastră, printre care și certificatul verde electronic, sau „pașaportul COVID”.


In articol:


Certificatul verde digital privind COVID-19 va înlesni libera circulaţie, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis de la Bruxelles. Șeful statului a precizat, însă, că acest certificat electronic nu trebuie să ducă la discriminări între cetăţenii europeni.

Citeste si: Președintele Iohannis participă la întrunirea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles

Avem, evident, o discuție despre evoluția pandemiei și aici sunt două

teme care și pentru noi au o importanță deosebită. Prima temă este, sigur, certificatul COVID, certificatul digital, care într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziția cetățenilor europeni și cred că este un lucru bun- acest certificat va înlesni libera circulație, însă, sigur, trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminări între cetățenii europeni„, a declarat Iohannis în declarația sa de presă.

Klaus Iohannis: Vor fi discuții destul de complicate

Președintele României a precizat că sunt discutate de liderii UE și două teme de actualitate: situația avionului deturnat în Belarus, descrisă de Iohannis ca fiind „ceva nemaiîntâlnit”, și evoluția din Orientul Mijlociu. 

Avem două teme de mare actualitate: evoluția din Orientul Mijlociu, unde se pare că lucrurile încet, încet se liniștesc și avem, din păcate, situația avionului deturnat în Belarus, ceva nemaiîntâlnit, și este clar că trebuie
să discutăm și să discutăm despre sancțiuni, despre investigații. Vor fi discuții destul de complicate
„, a mai spus șeful statului.

Citeste si: Reacția Rusiei după deturnarea avionului de pasageri în Belarus pentru arestarea unui jurnalist ostil regimului Lukașenko

Klaus Iohannis: Avem, din păcate, situația avionului deturnat în Belarus, ceva nemaiîntâlnit, și este clar că trebuie să discutăm și să discutăm despre sancțiuni, despre investigații. [Sursa foto: Presidency.ro]

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

„Bună seara! Începem peste câteva minute o sesiune extraordinară a Consiliului.

Avem teme importante care vor fi discutate în această seară și mâine toată ziua.

Avem, evident, o discuție despre evoluția pandemiei și aici sunt două teme care și pentru noi au o importanță deosebită. Prima temă este, sigur, certificatul COVID, certificatul digital, care într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziția cetățenilor europeni și cred că este un lucru bun- acest certificat va înlesni libera circulație, însă, sigur, trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminări între cetățenii europeni.

Avem, pe de altă parte, legat de pandemie, legat de vaccinare, tema solidarității, solidarității cu alte state, cu state terțe. În cazul nostru vorbim, de exemplu, despre Moldova. Noi am donat deja 300.000 de doze de vaccin Moldovei, dar sigur că și alții trebuie să facă lucruri similare pentru a ne asigura că avem o distribuire echitabilă a vaccinurilor.

O temă foarte importantă, care se află pe agenda discuțiilor din această întâlnire a Consiliului, este legată de schimbările climatice.

Noi am avut o discuție foarte lungă în decembrie, discuție în care și eu am fost foarte implicat și am hotărât să fim ambițioși și să avem o țintă ambițioasă. Se știe că pentru 2050 ne dorim neutralitatea climatică, dar deja pentru 2030 vrem să avem o reducere semnificativă a poluării față de anul 1990. Este, între timp, clar că vorbim de o reducere de 55% până în 2030. O țintă foarte ambițioasă, dar care credem că este realizabilă.

Schimbările climatice nu cunosc granițe naționale, nu există nicio parte a globului care este ferită. Din păcate, şi la noi, am avut secetă; agricultorii, mai ales, știu foarte bine ce greu a fost. Am avut valuri de căldură și, în special, cei bolnavi știu câte greutăți au avut. Am avut, și chiar acum câteva zile, inundații care evident că au produs pagube însemnate. Iată că nici noi nu suntem feriți şi, de aceea, vrem să fim parte a Europei care luptă pentru prevenirea schimbărilor climatice, însă, pe de altă parte, trebuie să avem grijă ca această luptă să fie una echitabilă.

Împărțirea sarcinilor trebuie să fie echitabilă, trebuie să ţină cont de nivelul de dezvoltare a fiecărei țări, trebuie să țină cont de economia fiecărei țări și, evident, trebuie să țină cont de cetățeni. Lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie să fie suportabilă și pentru economiile naționale, dar și pentru fiecare cetățean în parte și mă voi implica foarte mult în continuare pentru a avea o soluție, un regulament echitabil, care ne pune în situația să ducem această luptă împotriva schimbărilor climatice, dar cu o împărțire echitabilă a sarcinilor.

Avem și multe alte elemente care vor fi discutate în această sesiune: avem relația cu Rusia, avem, evident, relația cu Marea Britanie după Brexit, lucrurile se mișcă în unele sectoare destul de greu și vrem să discutăm aceste chestiuni. Pentru noi este important să se păstreze unitatea, solidaritatea și să existe un tratament egal pentru toate statele Uniunii Europene. Pentru noi este extrem de important să avem condiții egale pentru români, ca și pentru ceilalți europeni.

Avem două teme de mare actualitate: evoluția din Orientul Mijlociu, unde se pare că lucrurile încet, încet se liniștesc și avem, din păcate, situația avionului deturnat în Belarus, ceva nemaiîntâlnit, și este clar că trebuie să discutăm și să discutăm despre sancțiuni, despre investigații. Vor fi discuții destul de complicate.

Vă mulțumesc, vă doresc tuturor multă sănătate”, a spus Klaus Iohannis.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.