VIDEO. Peripețiile tramvaielor fără garduri separatoare în București. Șoferii văd în lina de tramvai scurtătura idealăCât de utile sunt gardurile de delimitare a liniei de tramvai? O întrebare la care am căutat și noi răspunsul. Un reporter Digi 24 a mers alături de vatmani in Capitală, pe două linii, una cu garduri, alta fără, să vadă cum circulă mijocul de transport în comun în ambele situații. Rezultatul îl vedem în materialul de mai jos.

Ora 8 dimineața, capătul de linie din Berceni al liniei 1. Vasile Pleșescu se pregătește să pornească în cursa spre Sectorul 1.

Vasile Pleșescu – vatman: Șoseaua Olteniței, Șoseaua Văcărești, Mihai Bravu, până la Banu Manta.
-Cât ar trebui să facem?
-58, 60 de minute
-Haideți să mergem, să vedem cum va arăta traseul dvs.

Aproape tot traseul are garduri, așa că probleme apar doar în intersecții.

Alexandra Dinu – jurnalist Digi24: Am trecut de ceva timp de Obor, ne apropiem de Piața Victoriei și tramvaiul merge destul de bine în zona asta cu garduri. Foarte interesant este că mașinile stau liniștite pe benzile lor, iar mijlocul de transport merge foarte bine.

-Cum a fost? 

Vasile Pleșescu – vatman: A fost bine, față de alte zile.

-Cât de mult contează gardurile?

-Enorm, nu doar pentru tramvai, ci și pentru poliție, salvări. Trebuia să fac 58 de minute și am făcut 58 de minute.

Îl lăsăm pe Vasile Pleșescu, liniștit pe traseul cu garduri, și mergem la tramvaiul 10, condus de Dragoș Mihalache. Traseul său nu este delimitat.

-Respectă șoferii tramvaiul ?

Dragoș Mihalache – vatman:  De obicei, nu, tramvaiul nu, noi încercăm să îi ajutăm și să ne uităm și la ei.

Deja primii șoferi scurtează drumul pe linia de tramvai.

Alexandra Dinu – jurnalist Digi 24: Am plecat de doar 5 minute și deja 3 mașini au întors în fața tramvaiului profitând de faptul că nu există gardurile de delimitare!

Problema cea mai mare este în zona unde gardurile au fost scoase pentru lucrările la canalizare.

Dragoș Mihalache încheie traseul în care a trebuit să stea cu ochii pe șoferii care pot răsări de oriunde.

Dragoș Mihalache – vatman: Ne lipsesc gardurile și trebuie să gândim și pentru ceea ce face celălalt de lângă noi, participanți la trafic. În primul rând este vorba despre siguranța noastră, călătorii nu mai ajung în timp util cum ajungeau până să le desființeze.

Situația este la fel în mai multe zone din Capitală. Șoferii văd în lina de tramvai o scurtătură și, în unele cazuri, pot face probleme mari. Un exemplu este un tânăr care a blocat peste o oră liniile 16 și 36 pe strada Petricani după ce a încercat să meargă cu mașina direct pe șine.

Editor : A.P.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.