De la 1 iunie se deschid cluburile, barurile și discotecile pentru cei vaccinați. Cum se vor desfășura concertele și festivalurile



Guvernul a decis joi relaxarea mai multor restricții începând cu data de 1 iunie. Vor fi deschise cluburile, barurile și discotecile, la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate. De asemenea, începând cu 1 iunie, vor putea fi organizate evenimente mari, în spațiu deschis, cu până la 1.000 de persoane care fac dovada vaccinării, a unui test PCR negativ sau că au trecut prin boală. Se pot organiza și evenimente cu mai mult de 1.000 de persoane, dacă toate sunt vaccinate.

Potrivit documentului propus de CNSU și adoptat de Guvern, începând cu data de 1 iunie, „se permite desfășurarea activității în baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.”

Condiții pentru desfășurarea evenimentelor mari

De asemenea, Guvernul a decis să permită desfășurarea evenimentelor mari, în anumite condiții. Pentru evenimentele de până la 1.000 de persoane, organizate în spațiu deschis, pot participa cei vaccinați, care au test PCR sau antigen negativ, sau pot face dovada că au avut COVID-19 în ultimele 90 de zile. La evenimentele culturale, artistice și de divertisment cu mai mult de 1.000 de persoane pot participa doar cei vaccinați. Toate persoanele trebuie să poarte mască de protecție.

Astfel, „activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măștii de protecție și doar dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Participarea (…) este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității).

Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea activității cu un număr mai mare de 1.000 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.”

Teatrele, cinematografele și alte evenimente cultural-artistice, doar cu mască, fără dovada vaccinării sau test PCR

Potrivit deciziei luate de Guvern, la evenimentele culturale, artistice și de divertisment în spațiu închis nu se cere dovada vaccinului, a testului COVID negativ sau a trecerii prin boală, însă este obligatorie masca de protecție. Publicul poate participa în limita a 70% din capcitae, însă, dacă toate persoanele care participă sunt vaccinate, această restricție este ridicată.

„Activitățile culturale, artistice și de divertisment fi organizate și desfășurate în spații închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu obligativitatea purtării măștii de protecție. Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea activității cu un număr mai mare de persoane cu condiția ca toți participanții să fie persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de
la finalizarea schemei complete de vaccinare”, a mai decis Guvernul.

Editor : R.K.



Citește mai mult..