Un acționar minuscul al ExxonMobil, favorabil protejării mediului, a câștigat două locuri în board-ul gigantului petrolierUn fond de investiții critic la adresa politicii de mediu a ExxonMobil a câștigat miercuri suficient sprijin din partea acționarilor pentru a da afară cel puțin doi directori din board-ul companiei și pentru a-și impune propriii candidați, o înfrângere majoră pentru gigantul american, scrie CNN. Deși deține doar 0,02% din acțiunile Exxon, fondul Engine No. 1 a obținut sprijinul marilor acționari, în principal fonduri de pensii și alți deținători majori. 

Pentru prima oară în istoria modernă, cea mai mare companie petrolieră din America se confruntă cu o provocare atât de mare din partea unui investitor care este favorabil protejării mediului, Engine No. 1. Nemulțumit de rezultatele financiare ale Exxon și de abordarea companiei față de mediu, fondul de investiții a încercat să dea afară patru directori la adunarea anuală a acționarilor.

În urma votului acționarilor, Engine No. 1 a câștigat două locuri în board-ul companiei. Votul în privința celorlalte două locuri a fost prea strâns pentru a putea fi decise.

Votul de miercuri reprezintă o piatră de hotar, pentru că este prima astfel de campanie în cadrul unei companii majore din SUA, când schimbarea vizată privește renunțarea la combustibilii fosili. 

Înlăturarea a cel puțin doi directori Exxon trimite un mesaj puternic către celelalte companii petroliere, într-un moment în care Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că lumea trebuie să se oprească imediat din exploatarea țițeiului și a gazelor, pentru a evita o catastrofă de mediu.

Engine No. 1 a criticat reticența Exxon de a trece la energii regenerabile.

„Investitorii nu mai stau pe margine. Este ziua răfuielii”, a spus Anne Simpson, manager în cadrul fondului de pensii California Public Employees Retirement System (CalPERS), unul din principalii investitori care îi susțin pe activiștii de mediu.

Exxon, apusul unui gigant

Lupta Exxon cu activiștii de mediu vine într-un moment întunecat pentru companie.

Exxon a pierdut 200 de miliarde de dolari capitalizare de piață din 2013, când era cea mai valoroasă companie din lume. Compania a fost inclusă în stabilirea indicelui Dow Jones neîntrerupt din 1928 până anul trecut, când a fost exclusă de la alcătuirea exclusivistului indice.

Profitul (inclusiv dividende) din ultimii cinci ani înainte de pandemie a scăzut cu 17,5%, potrivit Engine No. 1. 

În 2021, compania a mai recuperat, pe fondul creșterii prețului la petrol. Totuși, este departe de rezultatele record din 2014.

Engine No. 1 a argumentat că schimbările climatice reprezintă o amenințare existențailă pentru Exxon. Spre deosebire de British Petroleum, Royal Dutch Shell și alte companii europene, Exxon și-a mărit investițiile în petrol și gaze, în ciuda îngrijorărilor privind criza climatică.

„Refuzul de a accepta că cererea de combustibili fosili poate suferi un declin în deceniile viitoare împiedică evoluția și evaluarea riscurilor de business pe termen lung”, se arată într-o prezentare făcută de Engine No. 1 pentru investitori. 

Acționarii au fost sfătuiți să voteze candidații propuși de Engine No. 1 pentru board-ul companiei.

Engine No.1, un acționar minuscul 

Engine No. 1 deține doar 0,02% din acțiunile Exxon (50 de milioane de dolari, dintr-un total de 250 de miliarde de dolari). Cu toate acestea, fondul de investiții a câștigat sprijinul principalilor investitori instituționali, în majoritatea lor fonduri de pensii.

Dar, ca în orice confruntare de acest tip, soarta bătăliei a stat în mâna celor mai mari deținători – BlackRock, State Street și Vanguard – care împreună dețin aproape 19% din acțiunile Exxon.

Potrivit CNN, care citează Reuters, BlackRock a votat trei dintre cei patru candidați Engine No. 1 în board-ul Exxon, însă informația nu a fost confirmată de un purtător de cuvânt al BlackRock, care a refuzat să comenteze.

Exxon și-a apărat strategia, spunând că proiecțiile arată că va exista în continuare cerere pentru petrol și gaze, în special de la țările în curs de dezvoltare.

De asemenea, compania spune că face eforturi de a reduce emisiile de carbon și că va investi în captarea și stocarea hidrogenului, o piață estimată la 2.000 de miliarde de dolari în 2040. 

La rândul ei, Engine No. 1 i-a îndemnat pe acționari să nu se lase influențați de „manevrele cinice” ale Exxon.

„Este aceeași companie care timp de mai mulți ani a refuzat să facă vreun pas concret pentru a se poziționa mai bine pe termen lung într-o lume fără emisii de carbon”, se arată într-o declarație Engine No. 1.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.