VIDEO – Zeci de cruciulițe și mătănii la parbriz sau încheietură. Bine sau rău?De câte ori nu ați întâlnit în trafic o mașină cu zeci de cruciulițe arborate la parbriz sau mătănii la mână? Preoții vorbesc despre exagerări ale credinței.


In articol:


 

Sunt obiecte de cult indispensabile pentru viata noastra liturgica, fara de care nu ne putem lipsi. Fara de cruce nu putem sa incepem slujba, fara evanghelie nu putem sa vorbim.

Intre “normal” si “exagerat” este o bariera foarte fina si nu este neobisnuit ca unii sa o depaseasca. Mai ales atunci cand este vorba sa isi arate credinta fata de Dumnezeu.

Cruciulițe și mătănii peste tot- e bine sau e rău, ce spun preoții?

„Sunt si exagerarile pe care multi le au, dar asta nu inseamna ca arata si credinta, in egala masura.
Si o sa va dau un exemplu: am vazut pe cineva care avea nu stiu cate matanii la mana, cruciulite la gat si se inchina de 3 ori pe secunda. Insa l-am vazut cand si-a iesit din fire, cum des se intampla, la foarte multi oameni, dar atunci cand apare un element excitabil, suparacios, din afara, ei devin foarte recalcitrant si uita ca au pe maini atatea matanii, ca au cruciulite la gat si se exprim intr-o vulgaritate de care eu zic ca acele cuvinte aduc o impietate la tot ce porti tu, la tot ce

ai la maini legat sau pus”, explică preotul Valentin Fotescu.

„Biserica ne sfatuieste sa pastram un echilibru si in cele vazute si in cele nevazute, pentru ca daca vrei sa iti exprimi pe dinafara credinta, poti sa porti o medalie, poti sa o schimbi pe alta daca vrei sa o folosesti dar sa pui 2-3, deja aici este un alt domeniu, nu mai e de a-ti marturisi credinta prin ceea ce porti”, spune preotul.

„Exista vreo diferenta intre un sofer credincios care nu are nicio curciulita la oglinda de la parbriz si un sofer la fel de credincios care are 3? Eu zic ca cel care e credincios si nu are nicio cruciulita, bine ar fi sa aiba si el un semn. De ce? Ca sa se vada ca e credincios, ca daca e credicios este si bun si bunatatea lui, intr-un fel, sa fie pedagog pentru ceilalti.

Vazandu-i faptele bune te intrebi: de ce credinta esti? E crestin, in numele lui Hristos, are atitudine frumoasa, are bunatate, marturiseste adevarul, deci asa au aparut semnele”, explică Valentin Fotescu.

Preoții: O singură cruciuliță în mașină este de ajuns

„Eu n-as crede ca daca porti mai multe esti mai protejat mai mult. Nu! Protectia o atragi prin ceea ce ai in suflet, in gand, in cuget.

Mantuitorul ne spune clar: ne lasa 2 porunci cuceritoare pentru vesnicie: iubirea lui Dumnezeu, cu gandul, cu inima, cu fapta si iubirea aproapelui: credinta genereaza aceste fapte bune pe care trebuie sa le faci fata de aproapele si fata de dragostea pe care trebuie sa o ai fata de dumnezeu si fata de aproape.

„Eu zic că o singură cruciuliță în mașină este de ajuns. Este si bine placut in fata lui Dumnezeu! Ai o cruciulita, ai semnul biruintei. Ai in masina o cruciulita sau ce porti acolo, o iconita, e bine! Ca ai pus-o sip e a doua, e prblema ta, dar una singura este de ajuns”, precizează preotul.

 Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.