Bashar al-Assad a fost declarat câștigător al alegerilor din Siria. Occidentul și opoziția au numit alegerile „o farsă”Bashar al-Assad a fost declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale din Siria, în cadrul unui scrutin considerat „o farsă” de criticii săi. Statele occidentale au calificat, de asemenea, alegerile, ca nefiind nici libere nici corecte, relatează BBC.

Miniștrii de externe din Franța, Germania, Italia, UK și SUA au emis un comunicat comun înainte de începerea votului, în care au numit scrutinul „ilegitim” și că acesta nu este „nici liber, nici corect” fără supravegherea Organizației Națiunilor Unite.

„Sprijinim vocea tuturor sirienilor, inclusiv organizațiile societății civile și ale opoziției siriene, care au condamnat acest proces electoral drept ilegitim”, se arată în comunicat.

În ziua votului, dictatorul sirian a declarat că opinia Occidentului „nu valorează nimic”.

Citiți și: Alegeri cu rezultat previzibil în Siria. Refugiații își pierd speranța: „Cât timp va rămâne Assad la putere, nu mă voi întoarce”

Ulterior, președintele parlamentului sirian, Hammouda Sabbagh a anunțat că Assad a câștigat alegerile cu 95,1% dintre voturi, la o prezență de 78,6%. Contracandidații săi, Abdullah Saloum Abdullah și Mahmoud Ahmed Mari ar fi obținut 1,5% și respectiv 3,3%.

Opoziția siriană din exil a numit scrutinul „o farsă”. Un protest de mari dimensiuni a fost organizat în provincia Idlib, controlată de rebelii anti-Assad.. Yahya al-Aridi, purtător de cuvânt al Comisiei pentru Negocieri Siriene a spus că acest scrutin a „arătat disprețul lui Assad pentru poporul sirian. Este o decizie a guvernului, ajutat de Rusia și Iran, pentru a ucide procesul politic. Este continuarea tiraniei”.

Bashar al-Assad, în vârstă de 55 de ani, se află în funcția de președinte din 2000, când i-a urmat în această funcție tatălului său, Hafez al-Assad, care a condus, țara, la rândul său, pentru 29 de ani.

Pe parcursul „domniei” sale, însă, Siria a fost sfâșiată de un război civil care continuă deja de zece ani, după ce Assad a reprimat cu violență proteste pro-democrație în martie 2011. Luptele au lăsat în urmă aproximativ 388.000 de morți și un exod masiv al populației siriene – șase milioane de oameni au fugit din țară.

Editor : Adrian DumitruCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.