Ancheta în cazul mașinii care a explodat la Arad a fost preluată de Parchetul GeneralParchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică a preluat ancheta în cazul exploziei mașinii de la Arad, în urma căreia a murit omul de afaceri Ioan Crișan. Cercetările se efectuează pentru infracțiunea de omor.

Autoturismul marca Mercedes Benz a explodat sâmbătă dimineața în parcarea magazinului Profi din cartierul Vlaicu – zona Lebăda, din Arad.

„Preluarea cauzei a avut în vedere complexitatea cauzei dată de gravitatea faptelor, impactul social major, aspectele de fapt investigate fiind extrem de grave și pentru a se asigura soluționarea cu celeritate a cauzei, în scopul unei mai bune înfăptuiri a actului de justiție”, precizează un comunicat al Ministerului Public.

Specialiștii criminaliști sunt de părere că toate indiciile duc spre un asasinat la comandă la Arad. Cel mai important semn ar fi prezența prafului de pușcă pe bancheta din spate a mașinii. Experții familiarizați cu astfel de cazuri spun că cel mai probabil în acest caz ar fi vorba de o reglare de conturi.

Ioan Crişan deţinea una dintre puţinele ferme de somn african din Europa de Est, amenajată de mai mulţi ani în perimetrul unei foste fabrici de cânepă situată la câţiva kilometri de municipiul Arad. Ferma are 22 de bazine alimentate cu apă termală provenită dintr-un foraj adânc de 900 de metri, iar o parte dintre acestea sunt populate de zeci de tone de peşte.

Victima este fostul socru al deputatului PNL Sergiu Bîlcea.

Suspiciuni de asasinat la comandă

Polițiștii au anunțat că au un cerc de suspecți în cazul exploziei mașinii din Arad. Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a precizat că în acest dosar sunt audiați mai mulți martori și au fost ridicate probe de la fața locului, care vor fi analizate în laborator.  

La rândul său, Serviciul Român de Informații a anunțat sâmbătă că participă la ancheta privind explozia mașinii de la Arad, în urma căreia un om de afaceri și-a pierdut viața, iar primele constatări exclud ipoteza unui atentat terorist.

Există suspiciunea unui asasinat la comandă. În mașină ar fi fost plasată o bombă, care ar fi fost activată de la distanță, arată date din anchetă. SRI spune că din autoturism au fost prelevate substanțe pentru expertiză pirotehnică.

 

Apelul la 112 a venit de la mai multe persoane care au auzit explozia și au anunțat că o mașină arde ca o torță în parcarea unui supermarket. Pompierii au ajuns în 4 minute, dar mașina arsese deja ca o torță.

Ce spun martorii oculari

„Am crezut că e o bombă, pe cuvânt, no, așa o sperietură ce-am tras”, spune o femeie.

„Am auzit o explozie puternică, am ieșit la balcon și mirosea puternic a praf de pușcă”, a relatat un martor.

„Dormeam și am auzit o explozie foarte puternică și am ieșit la geam să văd despre ce este vorba, după aceea am văzut că și mașina mea este avariată”, a declarat un tânăr.

„Fum și foc, când am ieșit pe balcon, atât de la mașina care a explodat (Reporter: Ați auzit o bubuitură?) Extraordinară, dormeam, a tremurat și patul sub mine, și geamurile”, a povestit un bărbat.

„Deodată am auzit bubuitura, am venit și începuse să ardă”, spune o femeie.

La puțin timp după explozie, anchetatorii și-au dat seama că victima este Ioan Crișan, un om de afaceri de 66 de ani, foarte cunoscut în zonă. El deținea singura crescătorie de somn african din țară.

„Mi-e prieten dom’le, îi patronul de la Crimatex, mi-a zis ăsta de la bar, a băut o cafea aici și a plecat, nu-l știam cu probleme”, spune un bărbat.

„Anul trecut a ieșit la pensie, vă dați seama”, spune o altă cunoștință.

Primele elemente din anchetă

Polițiștii au deschis o anchetă să descopere dacă mașina a explodat din cauza unei defecțiuni sau dacă a fost montat un dispozitiv exploziv. În sprijinul polițiștilor din Arad au fost trimiși criminaliști și specialiști în explozibili și substanțe periculoase de la București.

Între timp, anchetatorii au terminat cercetarea la fața locului și a fost adusă o macara pentru a ridica ceea ce a mai rămas din mașină și a o duce într-un loc special. Este proba cea mai importantă din dosar, iar surse Digi24 din anchetă spun că în mașină a fost depistat explozibil. 

Prioritară este, astfel, pista unui asasinat la comandă și sunt suspiciuni că bărbatul ar fi fost urmărit și i s-ar fi montat în mașină un dispozitiv exploziv acționat de la distanță, prin telecomandă. Cu câteva zile înainte, mașina, marca Mercedes Benz, ar fi fost în service. Anchetatorii au ridicat imagini ale camerelor de supraveghere, în speranța că vor descoperi noi indicii. Au început deja audierea mai multor persoane, martori și parteneri de afaceri ai lui Ioan Crișan.

Editor : Luana PavalucaCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.