Maraton de vaccinare în Capitală. Fiul medicului Mihai Craiu, student în Marea Britanie, a venit special să se imunizeze

[ad_1]

Peste 9.000 de oameni s-au vaccinat până acum la cea de a doua ediție a maratonului din Capitală, care se desfășoară la centrele de la Biblioteca Națională și Sala Palatului. Noutatea este că persoanele care vin pentru prima dată la vaccin pot opta și pentru serul Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză.

La fel ca la precedenta ediție, la cabinetele din cele două centre s-au prezentat și cetățeni străini. Arthur și Hugo sunt doi frați din Portugalia, care au străbătut mii de kilometri ca să viziteze România, dar și pentru a se imuniza. Ei spun că în țara lor accesul la vaccinare este mai dificil. Se vor întoarce la București pentru rapel.

„E o campanie minunată și e foarte important ca toată lumea să se vaccineze, iar această pandemie să se încheie. La zece zile după rapel, vom vizita mai multe locuri din România”, au promis cei doi portughezi.

Călin Craiu: În Mare Britanie trebuie să aștepți să fii contactat de NHS

Printre cei vaccinați la Sala Palatului s-a aflat și studentul Călin Craiu, fiul cunoscutului medic pediatru Mihai Craiu, întors special din Marea Britanie pentru a se imuniza. Cel care i-a administrat serul Johnson&Johnson tânărului de 26 de ani a fost coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, venit să-și ajute colegii de la Sala Palatului.

„Am reușit foarte repede să mă vaccinez aici, sunt foarte fericit. În Marea Britanie, în special pentru cei tineri, mi s-a părut că e mult mai greu. Acolo vaccinul e distribuit de NHS, serviciul de sănătate publică, și trebuie să aștepți să fii contactat, dacă nu ai o urgență. Voi aștepta perioada de rigoare, ca să fiu sigur că am anticorpii și mă voi întoarce la facultate”, a declarat tânărul Călin Craiu. 

„Deși în ultimele săptămâni am înregistrat o scădere a numărului de persoane vaccinate cu prima doză, acest lucru nu se corelează cu scăderea intenției de vaccinare. La nivel național, probabil avem o imunitate de grup obținută atât prin vaccinare, cât și prin boala naturală, care e pe o plajă de 30-35 la sută, până la 50 la sută, iar asta explică de ce România este în scenariu verde, cu o rată de incidență de sub 0,5 la nivel național”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. 

Vili Oaie, președintele Partidei Romilor Ilfov: Trebuie să venim să ne vaccinăm

Protejarea sănătății, dar și gândul la o vacanță normală au fost principalele motive pentru care oamenii s-au așezat la rând pentru prima doză sau rapelul cu Pfizer ori doza unică de vaccin Johnson&Johnson.

Printre cei care s-au vaccinat sâmbătă s-a numărat și Vili Oaie, președintele Partidei Romilor, filiala Ilfov. „Acest vaccin este un act de voință, dar e extrem de util pentru mine, familia și societatea cu care interacționez. V-aș mai spune un lucru foarte important: doresc să transmit un mesaj etnicilor romi din Ilfov și din țară, că e extrem de util să facă acest pas, că e necesar ca noi toți să ne decidem să venim să ne vaccinăm”, a spus Vili Oaie.

Lucrurile sunt ușor de înțeles în cazul unei tinere:  „Întotdeauna, pentru a scăpa de o boală, trebuie un tratament. Așa și acum, ca să scăpăm de virus, trebuie să facem vaccinul, în cazul acesta”, spune ea. 

Beatrice Mahler: E un semnal foarte bun

În cazul altora, sunt și alte motivații: „Am vrea să călătorim, acum că s-au ridicat restricțiile. Pentru asta (mă vaccinez – n.r.), în principiu”, spune o altă tânără.

Cât despre reacțiile adverse de după vaccin…

„Au fost lipotimii și modificări de tensiune și cefalee. Singura reacție ceva mai serioasă a fost înainte de vaccin: unei domnișoare i s-a făcut frică și a ajuns pe jos. Dar e normal, multora le e frică de ac”, a declarat medicul pediatru Mihai Craiu. „A făcut vaccinul și a plecat, că se simte bine. I-a fost frică și până să ajungă aici”, a adăugat medicul. 

„Ieri, dupa anunțul de vaccinare a copiilor, la jumătate de oră, la Sala Palatului s-a prezentat o familie cu doi copii, de 12 si 15 ani copii, pentru a-i vaccina. E un semnal foarte bun. Cu o floare nu se face primavară, dar faptul ca s-au prezentat din primul moment și chiar dacă nu s-a putut face, cu siguranță luna iunie va permite acest proces”, a povestit medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”.

600 de oameni s-au vaccinat în cursul nopții la Biblioteca Națională

Și la Biblioteca Națională a fost un flux continuu de oameni.

„Lumea să-și reia activitatea, să fie locuri de muncă, firme, să prospere România. E foarte repede, cadrele medicale sunt foarte bune”, spune o doamnă care tocmai s-a vaccinat. 

Un bărbat spune că a venit la rapel și că s-a simțit foarte bine după prima doză. Întrebat ce l-a determinat să se vaccineze, spune că restricțiile: „Nu ai vaccinul, nu te primește pe nicăieri”.

„Avem ture, de la 4:00 până la miezul nopții, se face schimb de tură până la 8:00 și tot așa. Nu se simte. Azi-noapte, 600 de persoane s-au vaccinat, ceea ce depășește numărul de data trecută”, a declarat Doina Drăgănescu, decanul Facultății de Farmacie, UMF Carol Davila.

A doua ediție a maratonului vaccinării din Capitală continuă până luni dimineață, la ora 8:00.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..