Piraterie la nivel de statSecretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a condamnat, luni, deturnarea avionului Ryanair de regimul din Belarus, despre care spune că se poate încadra la categoria „piraterie la nivel de stat”. Geoană spune că Alianța Nord-Atlantică face apel la Belarus pentru eliberarea jurnalistului Roman Protasevici și a iubitei acestei, rusoaica Sofia Sapega.

„Consiliul Nord Atlantic a condamnat în termeni puternici aterizarea forțată în Belarus de săptămâna trecută. Această aterizare forțată a unui avion civil a pus în pericol viețile pasagerilor și a echipajului. Acest gest este inacceptabil și violează normele ce guvernează Aviația civilă. Acest gest poate fi introdus în categoria pirateriei la nivel de stat.

Secretarul general adjunct al NATO spune ce este „un incident ce ne arată modul în care regimul de la Minsk se opune principiilor democratice fundamentale”.

„Suntem în măsura să salutăm deciziile pe care UE le-a adoptat. UE are instrumente, NATO nu are și suntem în favoarea unei anchete internaționale care să aducă lumină și transparență în jurul acestui incident”, a mai declarat Mircea Geoană.

Acesta a precizat că NATO face apel ca Belarus să respecte drepturile și libertățile fundamentale.

„Apelam la eliberarea imediata a lui Roman si a Sofiei Sapega ca și acelori foarte mulți prizoneri politici din Belarus. Facem apel către autoritățile din Belarus să demonstreze respect deplin pentru drepturile și libertățile fundamentale inclusiv dreptul la liberă exprimare, inclusiv la dreptul fundamental de a putea protesa pașnic pentru cauzele pe care cetățenii din Belarus le îmbrățișează”, spune secretarul general adjunct al NATO.

Citește și Amenințarea cu bombă, folosită de Belarus ca pretext, a fost trimisă pe email după ce avionul a fost deturnat

Editor : R.K.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.