Belarusul le interzice cetățenilor săi să mai plece în străinătate, cu câteva excepțiiBelarusul a restricţionat posibilităţile pentru cetăţeni de a părăsi ţara pe cale rutieră, fiind autorizaţi doar deţinătorii unui permis de şedere permanentă într-un stat străin, în timp ce opoziţia denunţă o ”încălcare absolută” a legii. Decizia vine după ce deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici a declanșat un scandal internațional.

Într-un mesaj postat marţi pe Telegram, citat de Agerpres, serviciul de poliţie de frontieră din Belarus a indicat că doar ”cetăţenii care deţin un document care confirmă autorizarea de şedere permanentă într-un stat străin” au dreptul să părăsească Belarusul, adăugând că ”un permis de şedere temporară (…) nu constituie un motiv pentru a călători în străinătate”.

Belarusul a impus restricţii privind călătoriile în străinătate în decembrie 2020, oficial în cadrul pandemiei de coronavirus.

În orice caz, părăsirea ţării pe cale rutieră este posibilă cel mult o dată la şase luni.

Înăsprirea normelor decisă de Comitetul pentru Frontiera de Stat urmează scandalului internațional privind recenta deturnare în Belarus a unui zbor Ryanair și arestarea disidentului Roman Protasevici și a prietenei sale, Sofia Sapega.

 

Editor : I.CCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.