Flota de Nord a Rusiei anunță ca va începe exerciții militare strategice în ArcticaRusia va efectua exerciții militare strategice în Arctica, în toamnă, anunță Flota de Nord a Federației Ruse într-un comunicat de presă citat de agenția Interfax. Activitățile militare în regiune au crescut în ultima perioadă și au dus la tensiuni între Rusia și statele occidentale. 

Rusia și-a consolidat în ultimii ani prezența militară în Arctica, unde topirea gheții a deschis perspectiva explorării resurselor din această regiune. Ca urmare a schimbărilor climatice, regiunea arctică începe să se deschidă pentru comerț, pescuit, minerit și foraje, iar Rusia răspunde prin accentuarea prezenței sale militare în zona pe care o consideră parte a sferei sale de influență. SUA au început și ele să efectueze exerciții militare.

În urmă cu doar câteva săptămâni, Rusia a avertizat Alianța Nord-Atlantică să evite activităţile militare în zona Oceanului Arctic, considerată de Moscova zonă de influenţă pentru apărarea țării. „Sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem”, a subliniat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Președintele rus Vladimir Putin consideră prezența trupelor ruse în Arctica o parte „absolut necesară” a dezvoltării militare a țării, susținea purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Zona arctică este o regiune foarte importantă a Federației Ruse, care se aplică atât granițelor noastre, cât și zonei noastre economice speciale. Potențialul economic crește de la an la an, știți că există planuri generale de dezvoltare națională în Arctica, iar toate acestea sunt implementate în mod consecvent”, spunea Dimitri Peskov, în luna martie.

Lună trecută administraţia Biden a cerut reducerea activităţilor militare în regiunea Oceanului Arctic şi a criticat atitudinea Rusiei.

Citește și Rusia testează o „superarmă” strategică și masează trupe la un nivel fără precedent în Arctica. Ce dezvăluie imaginile prin satelit

Editor : R.K.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.