Un opozant al lui Vladimir Putin, dat jos din avion și arestat pe aeroportul din Sankt PetersburgAndrei Pivovarov, un apropiat al fostului opozant rus Mihail Hodorkovski, a fost arestat după ce a fost dat jos dintr-un avion care tocmai se pregătea să decoleze spre Varșovia, pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg. El a fost dus direct la Comitetul de Anchetă, au anunțat pe Twitter colaboratorii săi.

Andrei Pivovarov a fost arestat pe motiv că ar fi încălcat în repetate rânduri legislația referitoare la „organizațiile indezirabile”, ceea ce i-ar putea aduce o pedeapsă cu 6 ani de închisoare.

El a fost director al organizaţiei pro-democrație Open Russia (Rusia Deschisă), ONG-ul fondat de fostul critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, aflat în prezent în exil după ce a făcut opt ani de închisoare în Rusia.

În 2017, autorităţile ruse au declarat indezirabilă această organizaţie, care are sediul la Londra, interzicându-i practic să desfăşoare activităţi. Colaboratorii organizaţiei din Rusia şi-au continuat însă activismul sub acelaşi nume, dar ca persoană juridică separată, încercând astfel să se protejeze de urmăriri penale.

Săptămâna trecută, Rusia Deschisă anunțase că a decis să pună capăt operaţiunilor din Rusia pentru a-şi proteja membrii de riscul de a ajunge la închisoare.

Andei Pivovarov ar figura pe o listă cu persoane căutate. Acesta este motivul arestării, a declarat Tatiana Usmanova, fostă coordonatoare Open Russia, citată de Radio Europa Liberă.

Legea referitoare la „organizațiile indezirabile”, adoptată în 2015, a permis Kremlinului să pună presiune și să închidă multe ONG-uri care primeau finanțare din străinătate, în special din Europa și Statele Unite.

Autoritățile ruse și-au intensificat acțiunile represive asupra opoziției pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare din septembrie, în condițiile în care partidul Kremlinului, Rusia Unită, este în scădere de popularitate.

Editor : Luana PavalucaCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.