Care este procedura completă de regenerare a filtrului de particule la mașinile diesel și ce pași trebuie urmați


Mașinile pe motorină fabricate în ultimii 10-15 ani vin dotate din fabrică cu o piesa suplimentară montată pe circuitul de evacuare. Această piesă se numește filtru de particule și are ca scop reducerea emisiilor de funingini dăunătoare în atmosferă.


In articol:


Acest filtru este si unul problematic pentru mașinile diesel și el necesită o regenerare pentru a funcționa cum trebuie și pentru a nu se înfunda. Totodată,  mașina are un simbol de bord care vă spune când este necesară regenerarea.

Tipuri de regenerare a DPF-ului

Din păcate, ca toate filtrele instalate pe mașină, acest DPF se va bloca și, în cele din urmă, va restricționa fluxul de aer și va reduce performanțele vehiculului. Astfel, producătorii auto au conceput câteva moduri de regenerare a filtrului prin ridicarea temperaturii în evacuare pentru arderea funinginii și reducerea acesteia la nivelul de cenușă. Când conduceți cu viteze mari, temperatura din evacuare devine suficient de mare pentru a arde funinginea.
Aceasta se numește regenerare pasivă.

Filtru de particule Diesel[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Ai pierdut antifurtul roților? Iată ce poți face

În cazul în care automobilul dumneavoastră nu atinge frecvent viteze mari, motorul poate arde ceva combustibil suplimentar pentru a ridica temperatura la viteze mai mici și pentru a obține același rezultat. Aceasta se numește regenerare activă, iar toate mașinile folosesc o combinație din ambele metode de regenerare pentru a menține filtrul curat cât mai mult timp.

În timp condusului, computerul mașinii monitorizează constant nivelul funinginii din filtru pentru a determina când este necesară regenerarea. Când nivelul funinginii atinge un anumit prag, de obicei în jur de 45%, motorul va încerca activ să reducă nivelurile.

Dacă motorul nu este în măsură să ardă funinginea din cauza unei scurte deplasări, computerul va porni apoi lumina de avertizare a filtrului pentru a avertiza șoferul.

Citeste si: AutoDel- nu orice autoturisme rulate, ci autoturisme impecabile

Curățare DPF[Sursa foto: Captură YouTube]

Cum poți declanșa intrarea în regenerare a DPF-ului?

-Asigurați-vă că rezervorul de motorină este plin în proporție de 60%;

-Mergeți 30 de minute cu turație constanță 2.800 RPM;

-Faceți o pauză de 30 de minute cu motorul oprit;

-Mergeți din nou 30 de minute cu 2.800 de turații;

-Faceți din nou o pauză 30 de minute cu motorul oprit;

-După toți acești pași, când reporniți mașina trebuie să intre în regenerare.

Pentru mașinile cu cutie automată ar putea fi necesară folosirea modului manual pentru a atinge turația optimă.

 

 

 Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.