UE lasă Belarusul fără surse importante de venit. Noile sancțiuni vizează 7 sectoare economice, de la arme la tutunUniunea Europeană a decis luni să taie importante surse de venit ale regimului din Belarus, printr-o nouă serie de sancțiuni după deturnareea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici, un opozant al președintelui Aleksandr Lukașenko.

Decizia a fost aprobată în unanimitate de miniştrii de externe din statele UE, au spus doi participanţi la reuniunea Consiliului UE Afaceri Externe, desfăşurată la Luxemburg, relatează AFP, citată de Agerpres.

Aceasta nu se întâmplă în fiecare zi, dar (acum) UE este pe aceeaşi linie, a spus ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn.

Avem deja sancţiuni care vizează persoane. Iar acum avem sancţiuni în şapte sectoare economice, începând de la arme şi până la tutun sau îngrăşăminte, adică potasiu, un important produs de export pentru Belarus, a precizat el.

Sunt măsuri care vor afecta masiv Belarusul şi veniturile acestui stat, aşadar şi fondurile de care depind Lukaşenko şi regimul său, a spus la rândul său ministrul de externe german Heiko Maas.

Miniştrii de externe din statele UE au discutat mai întâi cu opozanta belarusă în exil Svetlana Tihanovskaia, apoi au început reuniunea Consiliului UE Afaceri Externe, la care au aprobat adăugarea a 78 de nume şi 8 entităţi pe lista responsabililor belaruşi sancţionaţi pentru reprimarea opoziţiei.

UE va sista astfel importurile anumitor tipuri de potasiu şi de produse petroliere din Belarus, printre care şi motorina. Noile sancţiuni au şi o componentă financiară, fiind interzise orice împrumuturi sau vânzarea unor anumite produse financiare către bănci sau alte instituţii financiare publice belaruse.

Va fi de asemenea consolidat embargoul european asupra armelor, pentru a include aici şi armele de vânătoare şi de sport, precum şi interzicerea vânzării către Belarus a produselor cu dublă întrebuinţare (civilă şi militară) şi a echipamentelor de supraveghere.

Prin această nouă serie de sancţiuni liderii UE speră să-l facă pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko să cedeze şi să părăsească puterea.

Sancţiunile sunt un mijloc de a face presiune asupra guvernului din Belarus şi ele vor face rău, a spus şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timp ce opozanta Tihanovskaia crede că aceste măsuri pot contribui la încetarea violenţei şi eliberarea oamenilor.

Totuşi, sancţiunile instituite până în prezent, care vizează 88 de membri ai regimului, inclusiv pe Lukaşenko, nu au avut nicidecum un asemenea efect, reprimarea opoziţiei belaruse accentându-se.

Editor : Monica BoneaCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.