SUA ar putea încetini ritmul retragerii din Afganistan din cauza ofensivei talibanilor din această țarăRetragerea forţelor americane din Afganistan ar putea fi încetinită ca urmare a înaintării în teren a talibanilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a subliniat că acest lucru nu pune sub semnul întrebării termenul limită al retragerii, stabilit pentru 11 septembrie, informează AFP.

„Planurile ar putea fluctua şi s-ar putea modifica dacă situaţia se va schimba”, a spus John Kirby, întrebat în timpul unei conferinţe de presă cu privire la victoriile talibanilor, care au încercuit câteva oraşe importante din Afganistan.

„Dacă trebuie făcute modificări în ritmul, sfera sau amploarea retragerii într-o anumită zi sau săptămână, dorim să păstrăm flexibilitatea de a face acest lucru”, a adăugat Kirby.

„Există două lucruri care nu s-au schimbat însă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.”În primul rând, vom finaliza retragerea completă a forţelor americane din Afganistan, cu excepţia celor care vor rămâne pentru a proteja prezenţa diplomatică, iar în al doilea rând, se va încheia până la începutul lunii septembrie, aşa cum a ordonat comandantul-şef”, preşedintele Joe Biden, informează Agerpres.

Preşedintele SUA a decis în aprilie, contrar opiniei militarilor, să retragă toate trupele americane din Afganistan până pe 11 septembrie. Operaţiunile de retragere au fost deja realizate într-o proporţie ce depăşeşte 50%.

John Kirby a mai indicat că armata SUA continuă să ofere sprijin aerian forţelor afgane, dar a subliniat că acest sprijin nu va dura până în ultima zi a prezenţei militare americane în Afganistan.

50 din cele 400 de districte din Afganistan se află în prezent sub controlul talibanilor

Preşedintele afgan Ashraf Ghani şi negociatorul-şef al guvernului său în discuţiile cu talibanii, Abdullah Abdullah, sunt aşteptaţi vineri la Casa Albă.

Luni, mai multe districte afgane au ajuns sub controlul talibanilor.

Oficiali ai administraţiei locale au raportat că opt districte din provinciile Baghlan, Balkh şi Takhar au fost invadate de talibani în ultimele 24 de ore. Un oficial al Ministerului Apărării a scris pe Twitter că luptătorii talibani se aflau în apropierea oraşului Mazar-i-Sharif.

Dacă informaţiile sunt corecte, asta ar însemna că forţele talibane au revendicat 50 de districte de când trupele SUA şi NATO au început retragerea, pe 1 mai.

Afganistanul este împărţit în 34 de provincii şi aproximativ 400 de districte.

Talibanii s-au lăudat că i-au „învins pe americani” și se pregătesc să preia controlul în Afganistan, după ce au promis că „guvernul nu va mai sta cinci zile”.

De asemenea, talibanii au afirmat că doresc adoptarea unui „sistem islamic adevărat” în această țară, în care drepturile femeilor să fie aliniate cu normele culturale și religioase.

Editor : M.L.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.