Ordonanța pentru relocarea sau împușcarea urșilor „nu va fi prea curând”Premierul Florin Cîțu spune că vrea să vadă un raport privind atacurile urșilor și să afle cum procedează alte țări înainte de a lua o decizie în această problemă. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat o ordonanță aflată în lucru care prevede alungarea, relocarea sau împușcarea urșilor care provoacă pagube în localități, în funcție de gravitatea situației, dar premierul spune că ordonanța nu va fi dată prea curând.

Până la o decizie a guvernului aș vrea să văd un raport – și am cerut acest lucru în ședința de sâmbătă cu prefecții – care să îmi arate exact situația reală, să știu câte atacuri sunt, câte pagube sunt, câte victime, unde, aș vrea să știu pe județe, de câte ori s-a sunat la 112. Vreau să am situația la zi, înainte să iau o decizie. Nu vreau să iau o decizie pe baza titlurilor din ziare sau… Din punctul meu de vedere, ordonanța nu va fi prea curând”, a spus Cîțu la TVR 1.

Nu sunt expert, trebuie să vedem dacă nu sunt și alte soluții – relocare și așa mai departe. Haideți să vedem întâi acest raport. Și aș vrea să văd și ce fac alte țări, din UE, ce se întâmplă în SUA, pentru că sunt urși și în alte țări și vin aproape de orașe. Să văd cum au rezolvat aceștia problema”, a adăugat el.

Declarația vine după ce ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat ce presupune proiectul de ordonanță la care se lucrează în Guvern pentru intervenția în situațiile de urgență cauzate de urși. El a spus că intervenția va fi atât „imediată” în cazul urșilor agresivi, cât și „preventivă” în zonele de tampon ale localităților. Urșii vor putea fi alungați, tranchilizați și relocați sau împușcați, în funcție de gravitatea situației, iar primăriile vor semna contracte cu asociațiile de vânătoare care vor realiza „intevenția”, a mai scris ministrul.

Editor : Monica BoneaCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.