În fiecare zi, aproape, descoperim câte o primărie care îngroapă deşeuri şi locaţii în care se ard deșeuriPedepse cu închisoare de până la 3 ani și amenzi de jumătate de milion de lei pentru cei care ard deșeuri ilegal. Asta propune Ministerul Mediului, care a pus în dezbatere publică un proiect de lege în acest sens. Documentul mai prevede ca Garda de Mediu să fie obligată să dea sancțiuni, nu avertismente. Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că sancțiunile mai aspre sunt necesare.

„Este necesar pentru că nu putem stopa fenomenul depozitărilor ilegale. În fiecare zi, aproape, descoperim câte o primărie, deci nu cetăţeni, câte o primărie care îngroapă deşeuri undeva şi pune pământ deasupra şi în fiecare zi descoperim locaţii în care se ard deşeuri. Deci e obligatoriu să avem o legislaţie care să elimine sau să limiteze aceste manifestări care ne pun sănătatea în pericol”, a spus Berceanu.

În ceea ce privește arderea deșeurilor ilegale, „lucrurile s-au îmbunat considerabil, măsurabil, dar la nivelul țării încă mai avem locuri unde se ard deșeuri ilegal la lăsarea întunericului. Noi găsim vetrele sau suntem anunțați. E destul de dificil, pentru că arderea unor bucăți de cauciuc înseamnă 10-15 minute. Până ajungi, nu mai găsești nici fumul, nici făptașii. Prin această lege înseamnă că, prin amenzi și pedepse cu închisoarea, reduci intenția făptasului de a face aceste lucruri”, a adăugat el.

„O legislaţie puternică în primul rând are rol de prevenţie şi în al doilea rând avem nevoie de cetăţeni. Cetăţenii sunt cele care ne dau informaţiile vizavi de aceste depozitări ilegale sau arderi ilegale, în cele mai multe din cazuri, pentru că ei sunt cei care trebuie să fie cei ai îngrijoraţi vizavi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru sau în jurul lor”, a mai spus el.

Editor : M.B.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.