La plajă, să nu mergem niciodată machiate. Putem utiliza creme de protecție solară cu indice foarte mare, colorateEste vară, iar folosirea cremelor de protecție trebuie să fie o rutină, una obligatorie, pentru a preveni arsurile solare. Nu doar asta. Cu mici excepții, doamnele și domnișoarele folosesc mascara ori ruj. Atenție însă, la ce anume cumpărați ori folosiți deja. Numeroase produse de înfrumusețare care sunt frecvent folosite în lumea întreagă conțin substanțe nocive, arată un studiu recent. Rimelurile și rujurile au cele mai ridicate niveluri de fluor organic, care nu se descompune, adică rămâne în organism. Anca Zbranca, medic dermatolog, spune că la plajă niciodată nu trebuie să se meargă cu machiaj și recomandă creme de protecție solară cu indice foarte mare, colorate.

Anca Zbranca, medic dermatolog: Nu este vorba numai despre fluorul organic. Majoritatea produselor pe care le-ați menționat conțin substanțe care prin cumulare pot produce probleme la nivelul organismului, și e nevoie de cantități enorm de mari de absorbție prin piele pentru ca aceste produse să facă rău.

Nu trebuie chiar să ne speriem. Sigur, industria dermato-cosmeticelor și a cosmeticelor are și niște interese financiare. Dacă vorbim despre fluor, gândiți-vă la cantitatea de fluor absorbită atunci când copilul mic este dat pe gingii pentru întărirea dinților. Sau gândiți-vă la toate pastele de dinți. Deci nu trebuie să ne sperie astfel de lucruri.

Prețul nu reflectă calitatea produsului. Niciodată. Iar dacă este să aleg, ca medic dermatolog specializat în cosmetică dermatologică, aleg un produs din farmacie, din gama dermato-cosmeticelor pentru machiaj, produse care au fost testate medical, pe loturi de pacienți.

Sfatul dermatologului: La plajă, niciodată cu machiaj

La plajă, să nu mergem niciodată machiate, pentru că există efectul de fotosensibilizare, enorm de multe substanțe, care aparent nu sunt nocive atunci când le aplicăm pe piele, dacă fac o reacție chimică fototoxică în fața razelor solare și nu numai la ultraviolete, și la lumina vizibilă, poate să dea această fotoxicitate, atunci pot să apară reacții alergice, toxice, arsuri la nivelul pielii.

Niciodată, la plajă machiate. Dacă vrem, putem utiliza creme de protecție solară cu indice foarte mare, colorate.

Sunt creme de protecție solară care au în ele camuflante, culori, sunt testate dermatologic, și pot fi luate din farmacie. Sunt foarte multe branduri, chiar și românești.

Editor : Liviu CojanCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.