GALERIE FOTO. Căldură infernală în Canada și nordul SUA. Temperaturile au ajuns la aproape 48 de grade Celsius în Columbia Britanică


Un val de căldură face ravagii în nord-vestul Statelor Unite și în vestul Canadei, doborând record după record, iar meteorologii anunță că temperaturile nu vor scădea în zilele următoare. „Cupola de căldură” instalată deasupra vestului Canadei a adus temperaturi record, luni înregistrându-se chiar și  47.9 grade Celsius în Lytton, oraș din centrul Columbiei Britanice, la aproximativ 200 de kilometri de Vancouver.Din cauza căldurii extreme, autorităţile din Columbia Britanică au decis luni să închidă şcolile, universităţile, dar și unele centre de vaccinare.

Săptămâna aceasta se aşteaptă temperaturi şi mai mari, întrucât o mare parte din vestul Canadei a stabilit recorduri locale de temperatură, împingând oamenii să se adăpostească pe plaje şi pe marginile lacurilor, potrivit Reuters.

La doar o zi după doborârea recordului de temperatură, cu 46,6 grade Celsius, un nou record s-a înregistrat în Lytton. Orașul din centrul Columbiei Britanice, situat la aproapte 200 de kilometri de Vancouver, a înregistrat luni 47.9 grade Celsius.

Înainte de acest weekend, maximul istoric din Canada era de 45 de grade Celsius, înregistrat în Saskatchewan în 1937.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Postările de pe reţelele sociale cu sfaturi care îi îndeamnă pe oameni să stea la umbră, fără a abuza de aparatele de aer condiţionat, au devenit virale, într-o provincie în care mai puţin de 40% dintre case au aer condiţionat, potrivit unui studiu din 2018 din B.C. Hidro.

Un val de căldură face ravagii în nord-vestul Statelor Unite și în vestul Canadei. Foto: Profimedia

Temperaturile ridicate sunt neobişnuite în nord-vestul Pacificului, zonă care este mai obişnuită cu perioade lungi de ploaie decât cu soare, a spus Greg Flato, cercetător principal în cadrul Mediului şi Schimbărilor Climatice Canada cu sediul în Victoria.

„Temperaturile devin foarte mari în timpul zilei, nu scad atât de mult noaptea şi rămân relativ staţionare, spre deosebire de tipul obişnuit de evenimente meteo aici, pe coasta de vest … care vin peste Pacific”, a spus Flato. „Clima se schimbă. Ştiinţa ne spune de multă vreme”.

„Cupola de căldură”, fenomen rar care are loc o dată la o mie de ani

Valul de caniculă este provocat de o „cupola de căldură”, fenomen rar care are loc doar o dată la o mie de ani, spun specialiștii. „Este o căldură în deșert – foarte uscată și fierbinte”, a declarat climatologul-şef al Environnement Canada, David Phillips. „Cupola de căldură” poate duce la probleme grave de sănătate, a spus Phillips, adăugând că ultimul val major de căldură din Canada a lăsat aproape 70 de morți în 2018.

Meteorologii canadieni estimează că presiunea ridicată, care ţine aerul cald captiv deasupra regiunii, va continua să ducă la stabilirea unor noi recorduri de căldură în zilele care urmează.

„Un val prelungit de caniculă, periculos şi fără precedent, va persista pe parcursul întregii săptămâni”, au precizat specialiştii de la Environnement Canada, citați de Agerpres.

Potrivit specialiștilor, aceste valori se situează cu zece până la cinsprezece grade peste temperaturile considerate normale pentru această perioadă a anului. Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Canada a fost de 45 de grade Celsius în două oraşe din Saskatchewan pe 5 iulie 1937, un record care ar putea fi depăşit în zilele următoare.

În magazine, stocurile de aparate de aer condiţionat şi ventilatoare au fost epuizate, iar în oraşe au fost instalate centre pentru răcorire.

Editor : A.P.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.