Zi decisivă pentru Guvernul Cîțu. Moțiunea de cenzură, dezbătută și votată în Parlament


Zi decisivă pentru Guvernul Florin Cîțu. Moțiunea de cenzură depusă săptămâna trecută de PSD este dezbătută și votată azi în Parlamentul României. Pentru ca Executivul să fie demis, este nevoie ca moțiunea să fie votată de jumătate plus unul dintre parlamentari.


In articol:


Camera Deputaţilor şi Senatul reunite în şedinţă comună dezbat şi votează, marţi 29 iunie,  prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului Florin Cîțu.

Ședința comună începe la ora 14.00.

Moțiunea de cenzură a fost depusă de PSD şi este intitulată „ România EŞUATĂ. Recordul «fantastic» al Guvernului Cîţu ”. Potrivit liderului PSD Marcel Ciolacu, mai sunt necesare 18 voturi din afara Opoziției pentru ca moţiunea să treacă, în condiţiile în care toţi parlamentarii social-democraţi vor fi prezenţi în plen.

Citeste si: Florin Cîţu: „Parlamentarii coaliţiei de guvernare nu vor vota mâine la moţiune” (VIDEO)

Pentru a fi adoptată, moțiunea de cenzură trebuie să aibă 234 de voturi „pentru”,
adică jumătate plus unu din numărul de mandate. PSD are 157 de parlamentari. 

Cine votează moțiunea de cenzură pentru căderea Guvernului Cîțu

Pentru trecerea moțiunii de cenzură, PSD mizează pe voturile parlamentarilor AUR, ale voturile parlamentarilor neafiliați, dar şi pe voturi din grupul minorităţilor. În ceea ce priveşte parlamentarii coaliţiei, premierul Florin Cîţu a reiterat că aceştia nu vor vota la moţiune.

Citeste si: PSD a depus moțiunea de cenzură. Ce șanse sunt să cadă Guvernul

Inițial, cei de la USR PLUS au anunțat că senatorii şi deputaţii formaţiunii vor vota împotriva moţiunii, dar ulterior s-au răzgândit și au transmis că se vor conforma decizie luate în coaliţie de a nu vota.

Ce conține moțiunea de cenzură a PSD

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD este intitulată „România eşuată. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîţu”. Ea a fost citită în plenul reunit săptămâna trecută- textul poate fi văzut aici.

În textul moţiunii de cenzură se afirmă că guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României ‘spre prăpastie cu o viteză uluitoare’ şi este momentul ca Guvernul Cîţu să plece acasă.

Citeste si: Klaus Iohannis: „Cum ar fi să ne trezim în octombrie cu valul 4? Virusul evoluează”

„Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie

cu o viteză uluitoare! România trăieşte de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Preţurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esenţiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depăşit 6 lei. Numai ‘lucruri fantastice’! Datoria publică bate record după record, iar de ţinta de deficit de 3% nu îşi mai aminteşte nimeni! Cu toate acestea, alocaţiile, salariile şi pensiile sunt îngheţate şi antreprenorii se plâng
că statul nu le plăteşte lucrările efectuate! Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat! Şi atunci, întrebarea care este pe buzele tuturor românilor este: ce aţi făcut cu banii, domnule Cîţu!?”, conform documentului iniţiat de parlamentarii PSD.

Moțiunea de cenzură, votată marți de la ora 14.00. Liderii PSD, la moțiunea simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea[Sursa foto: Facebook]

PSD acuză: De la 1 iulie vin noi scumpiri

Potrivit textului, în timp ce „camarila politică şi firmele de partid au profituri grase”, „majoritatea românilor îşi văd redusă în fiecare secundă puterea de cumpărare”.

„În realitate, efectele guvernării PNL-USR-PLUS-UDMR sunt crunte: creşterea preţurilor la alimente de bază, medicamente şi utilităţi este de peste 10%, în timp ce salariile şi pensiile au îngheţat. Aceasta înseamnă minus 10% scădere a puterii de cumpărare pentru 90% dintre salariaţi şi pensionari! Mai mult, BNR anunţă o dublare a inflaţiei în 2021. Este efectul creşterii dramatice a costului vieţii: +7% la pâine, +22% la fasole, +13% la ulei, +8% la brânză,+ 29% la combustibil, +20% la energie, +25% la gaze şi +7,5% la apă. Iar de la 1 iulie vin noi scumpiri! La fel de ‘fantastice’! Şi, de aceea, trebuie să plecaţi! Pentru prima dată după Revoluţie, hoţia a fost oficializată prin lege! Peste toate acestea însă, peste noapte, în bugetul ţării a apărut o Anexă, în care banii publici au fost direcţionaţi exclusiv administraţiilor locale conduse de partidele puterii! Asta v-a fost prioritatea, nu soluţii pentru creşterea încasărilor la buget! Niciun deranj pentru evazionişti şi speculanţi, nicio măsură de reducerea a risipei banului public”, susţin social-democraţii.

PSD afirmă că „atitudinea de vătafi îmbuibaţi care varsă lacrimi de crocodil de grija poporului” a guvernanţilor „este înspăimântătoare”.

„Aţi abandonat sloganul liberal ‘prin noi înşine’ în favoarea celui pedelist ‘pentru noi înşine’. Modul de acţiune, copiat la virgulă de la duetul Boc-Băsescu-Udrea, este revoltător. De aceea, astăzi România are o singură soluţie: să plecaţi! Aţi făcut mult prea mult rău ţării într-un timp record! Prin toate aceste lucruri ‘fantastice’, aţi transformat România într-o ţară eşuată. O Românie eşuată, cu o economie eşuată, cu un sistem de învăţământ eşuat, cu un sistem medical eşuat, cu o agricultură eşuată! Ca niciun alt guvern de până acum, aţi reuşit performanţa să eşuaţi în toate domeniile!”

„Singura preocupare a fost bătălia pentru ‘împărţirea prăzii’ între clanurile politice din PNL-USR-PLUS, numirea clientelei în funcţiile pe care vă lăudaţi că le desfiinţaţi, direcţionarea bugetului de stat şi a banilor europeni din PNRR pentru susţinătorii la congresele din toamnă şi circul… mascarada zilnică, făcută cu scopul de a vă ascunde eşecul! Nu aţi păcălit însă pe nimeni, domnule Cîţu! Toţi românii au văzut cum a ajuns România sub conducerea guvernării ‘fantastice’ a PNL-USR-PLUS-UDMR. Şi, de aceea, este momentul să plecaţi acasă”, se mai spune în moţiunea votată azi în Parlament.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.