CE va interzice cuștile pentru animalele din ferme, măsură cerută de peste 1 milion de europeni. Când ar putea intra în vigoareComisia Europeană vrea să elimine cuștile pentru o serie de animale crescute la ferme și a anunțat că va veni cu o propunere legislativă până în 2023. Anunțul vine în urma unei inițiativei cetățenești europene susținute de peste un milion de oameni.

Măsura ar putea fi aplicată din 2027 și vizează într-o primă etapă eliminarea treptată a cuștilor, urrmând ca apoi acestea să fie interzise.

„Un sistem alimentar durabil este indisolubil legat de respectarea unor standarde ridicate de bunăstare a animalelor. Mulțumită cetățenilor noștri, Comisia își va spori și mai mult ambițiile în această privință și va elimina treptat utilizarea sistemelor de cuști pentru fermele de animale”, a spus Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură.

Propunerea va face parte din procesul de revizuire a legislației privind bunăstarea animalelor în cadrul strategiei „De la fermă la consumator”, proces care se află în desfășurare, anunță un comunicat al CE.

Această inițiativă cetățenească reflectă cererea de tranziție către sisteme agricole mai etice și mai durabile, ceea ce presupune o revizuire a normelor UE existente în materie de bunăstare a animalelor.

Deși toate animalele de fermă beneficiază de legislația actuală privind protecția animalelor, numai găinile ouătoare, puii de carne, scroafele și vițeii fac obiectul normelor privind plasarea în cuști. În răspunsul său la inițiativa cetățenească europeană, Comisia se angajează să prezinte, până la sfârșitul anului 2023, o propunere legislativă de eliminare treptată și, în cele din urmă, de interzicere a utilizării sistemelor de cuști pentru toate animalele menționate în inițiativă, se arată în comunicat.

Propunerea Comisiei va viza, pe de o parte, animalele care fac deja obiectul legislației – găinile ouătoare, scroafele și vițeii. Pe de altă parte, sunt vizate și alte animale și păsări menționate în inițiativa cetățenească – iepuri, puicuțe, găini ouătoare pentru reproducere, pui de reproducție pentru puii de carne, prepelițe, rațe și gâște.

Pentru aceste animale, Comisia a solicitat deja Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară să completeze dovezile științifice existente în vederea stabilirii condițiilor necesare pentru interzicerea cuștilor.

Pe de altă parte, Comisia va încerca să identifice măsuri de sprijin financiar și stimulente pentru a-i ajuta pe fermieri să-și modernizeze unitățile, astfel încât acestea să țină mai mult seama de bunăstarea animalelor și să corespundă noilor standarde.

În condițiile în care interzicerea cuștilor va necesita modificări ale sistemelor agricole actuale, Comisia va analiza implicațiile socio-economice și de mediu ale măsurilor ce urmează a fi adoptate, precum și beneficiile în ceea ce privește bunăstarea animalelor. În acest context, cel târziu până la începutul anului 2022 va fi organizată o consultare publică. Comisia va evalua în ce măsură eforturile menite să ducă la intrarea în vigoare a legislației propuse începând cu 2027 au sorți de izbândă, potrivit comunicatului.

„După cum reiese din rezultatul pozitiv al acestei inițiative, contribuția cetățenilor poate să aibă o foarte mare însemnătate, ducând la propuneri legislative concrete din partea Comisiei. Am auzit preocupările exprimate de milioane de cetățeni cu privire la condițiile de viață ale animalelor de fermă și vom veni cu un răspuns în acest sens. Mesajul meu către cetățenii UE este simplu: Inițiativa cetățenească europeană vă stă la dispoziție, folosiți-o fără șovăire!”, a spus vicepreședinta CE pentru valori și transparență, Vera Jourova.

„Animalele sunt ființe sensibile și ne revine răspunderea de ordin moral și cetățenesc de a ne asigura că acest lucru se reflectă la nivelul condițiilor existente la ferme. Răspunsul de astăzi reprezintă un pas important către o revizuire ambițioasă a legislației privind bunăstarea animalelor în cursul anului 2023, ceea ce a reprezentat o prioritate de când mi-am preluat mandatul. Angajamentul nostru este limpede: eliminarea treptată a cuștilor pentru animalele de fermă va face parte din măsurile pe care le vom întreprinde în cadrul strategiei „De la fermă la consumator” și va conduce la sisteme agricole și alimentare mai durabile. Sunt hotărâtă să mă asigur că UE își păstrează rolul de pionier în materie de bunăstare a animalelor pe plan mondial și că ne ridicăm la nivelul așteptărilor societății”, a spus și Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară.

Editor : M.B.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.