Comisia Europeană a lansat oficial fondul european de apărare. Pentru ce vor fi folosiți cei 8 miliarde de euroComisia Europeană a lansat oficial miercuri Fondul european de apărare, dotat cu aproape 8 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Scopul acestuia este cofinanţarea proiectelor de cooperare între companii de apărare şi consolidarea autonomiei europene.

„Pentru prima dată, Uniunea Europeană investeşte o parte a bugetului său în apărare”, a spus comisarul european pentru piaţă internă Thierry Breton.

Noul fond este dotat cu 7,95 miliarde de euro, dintr-un buget european de 1.074 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Fondul european de apărare este o contribuţie absolut esenţială la o mai mare suveranitate europeană”, Uniunea Europeană trebuind să devină „progresiv un actor al securităţii la nivel mondial”, a spus Breton.

Fondul este menit să finanţeze, împreună cu statele membre, proiecte de cooperare care promovează inovaţii tehnologice şi se adresează atât marilor grupuri din industria apărării, cât şi micilor întreprinderi şi start-up-uri.

Editor : Monica BoneaCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.