Cât costă energia curată? Investițiile necesare pentru neutralitatea climatică pot atinge sume amețitoareEuropa are nevoie de investiţii de peste 2.000 de miliarde de dolari în reţeaua de electricitate până în 2050, pentru a susţine tranziţia energetică și pentru a atinge neutralitatea climatică, arată un raport PwC. Sunt sume uriașe, dar reprezintă, de fapt, doar o parte dintr-un efort mult mai mare, unul global. Sumele pot fi chiar covârșitoare.

O estimare a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă arată că pentru a pune pe picioare un sistem care să producă energie din resurse regenerabile până în 2050, sunt necesare investiţii de 13.000 de miliarde de dolari la nivel global doar pentru consolidarea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei. La un calcul bazat pe nivelul actual al PIB-ului mondial și în prețuri actuale, suma ar reprezenta în cele trei decenii un efort de 0,5% din produsul global în fiecare an, ceea ce reprezintă totuși un efort mare.

Scopul investiţiilor începe să devină clar şi tangibil, la fel şi beneficiile, dar este clar că e nevoie de efort și sprijin.

În unele industrii va fi esenţial să se încheie noi alianţe şi să se dezvolte noi modalităţi de colaborare. Raportul PricewaterhouseCoopers  arată că, în următorii zece ani, sectoarele de petrol şi gaze, energie electrică şi utilităţi şi industria chimică vor converge şi vor forma sisteme de energie integrate.

Companiile energetice fac paşi importanţi în direcţia tranziţiei energetice, numai anul trecut alocând o sumă record de 350 miliarde dolari în fonduri de investiţii durabile, mai mult decât dublu faţă de totalul din 2019. Mare parte din aceste fonduri au fost alocate pentru inovare, cercetare, dezvoltare şi tehnologie pentru reducerea costurilor de producţie a energiei regenerabile, stocarea energiei sau producţia de hidrogen verde.

Agenţia  Internaţională pentru Energie arată că până în 2040 sursele regenerabile de energie vor ajunge să reprezinte aproximativ 47% din piaţa energiei electrice, de la nivelul de 29% înregistrat în prezent.

Estimările arată însă că prin planificarea strategică a investiţiilor, sursele regenerabile de energie vor ajunge să reprezinte mai mult de 90% din piaţa energiei până în 2050, iar ponderea combustibililor fosili va scădea sub 10%.

În acelaşi timp, biomasa şi deşeurile ar putea depăşi combustibilii fosili ca materie primă pentru producerea de energie pentru încălzirea clădirilor, funcţionarea transportului electric şi pentru consumul industrial.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.