Scandal pe numărul de secții de vot din Transnistria, înainte de alegerile din Moldova. Liderul pro-rus Dodon o acuză pe Maia Sandu



Cu doar trei zile înainte de alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc duminică, în Republica Moldova, a izbucnit un nou scandal legat de numărul de secții de votare care vor fi organizate în Transnistria, unde sunt înregistrați peste 258 000 de cetățeni cu drept de vot. Curtea de Apel de la Chişinău a decis joi seara reducerea numărului secţiilor de votare pentru Transnistria, de la 41 la 12. Comisia Electorală a anunțat vineri că a a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiție. 

Magistraţii Curții de Apel Chișinău au admis o contestaţie depusă de Platforma Demnitate şi Adevăr împotriva Comisiei Electorale Centrale. Într-un comunicat de presă, liderul formaţiunii, Andrei Năstase, a calificat această decizie drept o victorie a Platformei DA, subliniind că secţiile de votare din zonele necontrolate de autorităţile constituţionale de la Chişinău nu vor fi deschise.

Miza o reprezintă voturile din această regiune care merg în mod tradițional către socialiști. La alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, alegătorii transnistreni au votat masiv pentru candidatul pro-rus, Igor Dodon. 

Decizia Curții de Apel Chișinău vine în contextul în care Comisia Electorală a decis să nu interzică transportarea în masă a cetățenilor către secții de vot la alegerile de duminică.

Extrem de iritat de ideea reducerii numărului de secții de votare în fieful său electoral, liderul pro-rus al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a declarat la postul de televiziune Prime că hotărârea Curţii de Apel ar reprezenta o capturare a puterii în stat şi ar pune sub semnul întrebării validarea scrutinului din 11 iulie. El a anunţat că hotărârea va fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie şi a organizat un protest în fața instituției. 

„Vom veni cu proteste masive și chem toți susținătorii noștri să iasă la proteste. Vom merge și la CEC și la oficiile partidelor, care vor să limiteze dreptul de vot, și la CSJ și la Curtea de Apel, care s-a culcat sub Maia Sandu. Se încalcă absolut toate liniile roșii”, a declarat Dodon, citat de site-ul deschide.md.

Pe 15 iunie, CEC a redus foarte puţin numărul de secţii de votare din localităţi din stânga Nistrului, din municipiul Tighina şi în unele localităţi ale raionului Căuşeni: 41 în locul celor 44 anunţate la începutul lui iunie. Decizia privind menţinerea unui număr mare de secţii de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului, în special a organizării acestora în municipiul Tighina şi comuna Corjova, raionul Dubăsari, a fost aspru criticată de experţi şi partide de opoziţie, care au avertizat despre riscul fraudării alegerilor, iar Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a avertizat asupra unor riscuri la adresa securităţii naţionale.

Editor : Alexandru Rotaru



Citește mai mult..