Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul: când începe vaccinarea cu a treia doză în România

[ad_1]

Nu toți românii vor avea recomandarea medicală de a face cea de-a treia doză de vaccin anti-coronavirus, a explicat vineri seara medicul colonel Valeriu Gheorghiță,șeful Comitetului național de vaccinare. Spre exemplu, românii vaccinați care au trecut și prin boală scapă de această indicație.


In articol:


​Administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 va începe în România cel mai târziu la începutul lunii octombrie, a declarat vineri Valeriu Gheorghiță. „Cea

de-a treia doză va fi recomandată, nu va fi obligatorie”, a precizat Gheorghiță la Digi 24.

Citeste si: Bilanț CNCAV: Peste 13.200 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, din care peste 9.300 cu prima doză

Autoritățile de la București așteaptă undă verde de la UE

Șeful campaniei de vaccinare anti-COVID a precizat că autoritățile așteaptă o rezoluție a Agenției europene de specialitate, EMA, care va veni la începutul lunii septembrie și care cel mai probabil va fi în sensul recomandării celei de-a treia doze.

„Dacă
EMA face acesta recomandare la inceputul lui septembrie, cel mai târziu la încep lui octombrie vom putea administra a treia doză”, a spus Gheorghiță citat de Hotnews.

Citeste si: Focar de coronavirus: 13 copii care au fost în luna august într-o tabără au fost infectați cu virusul

Interval de minim 6 luni de la doza 2 de vaccin

Seful Comitetului de vaccinare a precizat că pentru a primi o a treia doză de vaccin anti-COVID-19 trebuie să fi trecut 6 luni de la administrarea celei de-a doua doze.

În

cazul celor care au primit vaccinul AstraZeneca vor primi cel mai probabil o a treia doză de vaccin pe bază de ARN mesager.

Valeriu Gheorghiță a precizat că administrarea se va face fie după programarea în platforma de vaccinare, fie prin prezentarea la centrul de vaccinare.

Citeste si: Premierul Israelului s-a imunizat cu cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID

Câți români s-au vaccinat până acum cu doza completă

De la debutul campaniei de vaccinare, 27 decembrie 2020, și până în prezent, peste 5 milioane de români s-au imunizat cu schema completă- respectiv 2 doze de la Pfizer, AstraZeneca sau Moderna, sau o singură doză de la Johnson&Johnson.

Cei mai mulți dintre aceștia au făcut două doze de vaccin Pfizer- 3,7 milioane de români. 

[ad_2]

Citește mai mult..