Statele Unite își sfătuiesc cetățenii să evite deplasările pe aeroportul din Kabul. Situația în capitala afgană se deteriorează

[ad_1]

Statele Unite i-au sfătuit pe cetăţenii americani aflaţi în Afganistan să evite sâmbătă deplasările spre aeroportul din Kabul, unde situația de securitate se deteriorează rapid, în condițiile în care mii de persoane s-au strâns la porțile aeroportului în încercarea de a fugi din țară de frica talibanilor.

„Din cauza ameninţărilor potenţiale de securitate dincolo de porţile aeroportului din Kabul, îi sfătuim pe cetăţenii Statelor Unite să evite să se deplaseze spre aeroport şi să evite porţile aeroportului în acest moment, dacă nu au primit instrucţiuni individuale din partea unui reprezentant al guvernului SUA de a face acest lucru”, a transmis Ambasada americană.

Recomandarea Washingtonului intervine după ce cofondatorul mişcării talibane, mollahul Baradar, a sosit la Kabul pentru discuţii cu alţi lideri vizând formarea unui nou guvern în Afganistan.

La intrarea în aeroport, domneau haosul și pericolul sâmbătă, potrivit imaginilor apărute pe rețelele sociale: 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

E multă disperare și neputință la porțile aeroportului din Kabul, unde mii de afgani stau de zile bune în speranța că vor putea să plece din țară. Talibanii le urmăresc orice mișcare și nu ezită să tragă focuri de armă pentru a speria și îndepărta mulțimile în care se află deopotrivă bărbați, femei și copii.

Cetățeni americani „extrași” din Kabul cu ajutorul elicopterelor

Armata SUA a folosit recent trei elicoptere pentru a recupera din Kabul 169 de cetăţeni americani şi a-i transporta în siguranţă până la aeroportul din capitala Afganistanului. Americanii salvaţi se aflau pe acoperişul unui hotel situat la doar 200 de metri de aeroport. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că decizia de folosire a elicopterelor pentru extragerea cetăţenilor americani a fost luată joi, după ce s-a constatat că aceştia pur şi si simplu nu puteau parcurge pe jos cei 200 de metri până la intrarea în aeroport, din cauza mulţimii de afgani care încearcă să prindă un loc într-unul din avioanele care părăsesc Afganistanul în aceste zile.

Și Germania a trimis două elicoptere uşoare în Kabul pentru extragerea propriilor cetăţeni care nu pot ajunge singuri până la aeroport.

În jur de 12.000 de străini şi afgani care lucrau pentru ambasade sau organizaţii internaţionale de asistenţă au fost evacuaţi de pe aeroportul din Kabul de când talibanii au intrat în capitală, a declarat un oficial al NATO pentru Reuters. „Procesul de evacuare este lent, pentru că este riscant, dat fiind că nu vrem niciun fel de ciocniri cu talibani sau civili în afara aeroportului”, a afirmat el, sub condiția anonimatului, scrie Agerpres.

Situația de securitate din Kabul se schimbă rapid

Un oficial al Pentagonului, generalul-maior William Taylor, a declarat sâmbătă că până acum SUA au scoas din Afganistan 17.000 de persoane, dintre care 2.500 de americani. Președintele Joe Biden vorbea, vineri, despre 18.000 de persoane. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a afirmat că nu deţine o „cifră exactă” despre câţi americani se mai află la Kabul şi în tot Afganistanul.

„Luptăm și cu timpul, și cu spaţiul. Este cursa în care ne aflăm acum. Şi încercăm să acţionăm cât mai rapid şi în siguranţă cu putinţă”, a spus el. Kirby a refuzat să descrie „dinamica ameninţărilor” specifice de la Kabul, dar a calificat situaţia de securitate drept „fluidă şi dinamică”.

Obiectivul Statelor Unite este evacuarea a cât mai multor oameni, cât de repede. „Pe aceasta ne concentrăm”, a punctat purtătorul de cuvânt.

Potrivit generalului Taylor, 3.800 de persoane au foste evacuate în ultimele 24 de ore de pe aeroportul din Kabul de armata americană şi cu avioane închiriate.

În acest context, Casa Albă a informat că preşedintele Joe Biden şi-a contramandat plecarea la Wilmington, statul Delaware, şi va rămâne sâmbătă la Washington. Preşedintele primeşte informări cu privire la situaţia din Afganistan, unde mii de persoane încearcă să iasă din ţară la aproape o săptămână după ce talibanii au preluat controlul, a declarat un oficial al Casei Albe.

Elveția și Germania amână zborurile, avioanele nu pot ateriza la Kabul

Elveţia a amânat un zbor charter spre Uzbekistan destinat să ajute în eforturile de evacuare din Afganistanul vecin, a anunţat sâmbătă Ministerul federal de Externe, care a explicat că înrăutăţirea situației de securitate împiedică accesul pe aeroportul din Kabul.

„Situaţia de securitate din jurul aeroportului Kabul s-a înrăutăţit semnificativ în ultimele ore. Un număr mare de oameni în faţa aeroportului şi uneori confruntări violente împiedică accesul la aeroportul din Kabul”, a declarat Departamentul Federal pentru Afaceri Externe (FDFA) într-un comunicat.

Elveţia a anunţat vineri că a organizat un zbor charter spre Uzbekistan în sprijinul evacuării persoanelor din Afganistan.

„Numai un număr mic de oameni pot fi aduşi pe calea aerului de la Kabul la Taşkent. Deoarece nu este nevoie de evacuări din Taşkent în acest moment, FDFA a amânat zborul charter spre capitala Uzbekistanului programat pentru astăzi”, a declarat FDFA.

Și Germania a anulat zborurile de evacuare programate pentru sâmbătă, iar alte ţări au dificultăţi din ce în ce mai mari de a-și evacua cetățenii şi angajaţii locali din Afganistan.

Citiți și: VIDEO. Românii evacuați din infernul afgan, la sosirea în țară: Foarte greu de extras cineva. Mai multe nu putem spune

Talibanii nu-i lasă pe funcționari să-și reia munca

Funcţionarii au fost împiedicaţi de talibani să revină la lucru în instituţiile publice sâmbătă, când în Afganistan se reia săptămâna de muncă, au declarat mai mulţi dintre ei pentru France Presse.

De când talibanii au preluat puterea, la 15 august, instituţiile guvernamentale, băncile, birourile de paşapoarte, şcolile şi universităţile au rămas în mare parte închise. Doar câteva firme private de telecomunicaţii au funcţionat în ultimele zile.

După prăbuşirea guvernului, una din preocupările principale ale afganilor este să primească în continuare un salariu, ceea ce pare imposibil fără o menţinere a activităţii.

Majoritatea străzilor din Kabul erau pustii sâmbătă, cu excepţia posturilor de control ale talibanilor, a patrulelor lor şi a arterelor care duc spre aeroport, unde mii de afgani încearcă să fugă din ţară, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..