Sărbătoare mare pentru toți ortodocșii. Ce nu ai voie să faci de Tăierea capului Sfântului Ioan BotezătorulSărbătoare mare pentru toți creștinii ortodocși din România în acest weekend. Vezi mai jos ce este interzis să faci de ziua sfântă a Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, cel care a prefigurat venirea Mântuitorului Iisus Hristos.


In articol:


Tăierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuită în Biserica Ortodoxă Română pe data de 29 august. Este o zi de post. Ni se cere sa postim in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu ne asemanam cu Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit

capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemanam cu viata infranata a lui Ioan.

Citeste si: Rugaciune de Taierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezatorul

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul, zi similară vinerii Patimilor

Unii preoți susțin că ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul prefigureaza Vinerea Patimilor. Si dupa cum postim in fiecare vineri, ca zi a rastignirii Domnului, tot astfel se cuvine sa postim si in aceasta zi.

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este o sarbatoare cu semnificatie eshatologica, precum este si Schimbarea la Fata a Domnului si Adormirea Maicii Domnului.

Prin Schimbarea la Fata ni se descopera chipul pe care il va avea omul unit cu Hristos- chip de slava, prin Adormirea Maicii Domnului se arata ca cel care L-a purtat pe Hristos se muta de la stricaciune la nestricaciune, in vreme ce prin aceasta sarbatoare ni se reveleaza ca toti cei care nu au fost straini de pocainta vestita de Sfantul Ioan Botezatorul vor ajunge in rai.

Citeste si: Calendar ortodox septembrie 2021: Cele mai importante sărbători religioase

Din acest motiv,  Sfintii Parinti  au randuit ca cele trei sarbatori sa fie praznuite in luna august, ultima luna din anul bisericesc, ca semn ca acest chip al lumii va trece, ca cer nou si pamant nou vor fi (Apocalipsa cap 21).

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul- traditii si obiceiuri

Citeste si:  Calendar ortodox 27 august 2021: Ce sărbătoare este vineri?

In ziua de 29 august, cand praznuim Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, exista credinta in popor ca nu trebuie sa se foloseasca cutitul, totul se rupea cu mana.

In popor se vorbea si de inceperea unui post, numit „de la cruce pana la cruce”, un post care tinea pana pe 14 septembrie (Inaltarea Sfintei Cruci), neconsemnat in calendarul crestin, care avea rolul de a-i curati pe cei care au savarsit omoruri sau alte pacate grave.

Tot in popor era intalnita si interdictia de a taia si manca fructe si legume cu forma rotunda, de exemplu pepenele nu era consumat in aceasta zi.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.