Armata SUA recunoaşte că a ucis din greşeală 10 civili afgani, dintre care 7 copii, într-un atac cu dronă în timpul evacuării Kabulului

[ad_1]

Armata SUA a recunoscut că a ucis din greşeală 10 civili afgani, dintre care 7 copii, la sfârşitul lunii august, în timpul evacuării Kabulului, într-un atac cu dronă despre care s-a spus iniţial că fusese îndreptat împotriva unui membru al ISIS-K, informează CNN. Afganii, aflaţi într-o maşină, se îndreptau spre casa lor aflată  la 3 kilometri distanţă de aeroport, conform BBC. 

CIA a avertizat asupra erorii cu doar câteva secunde înainte ca racheta antitanc lansată de drona americană să lovească maşina Toyota Corolla în care se aflau civilii nevinovaţi, timp insuficient pentru a mai putea evita tragedia, arată CNN.

„A fost o greşeală”, a recunoscut generalul Frank McKenziel, şeful Central Command, structură a Pentagonului responsabilă de operaţiunile militare din Orientul Mijlociu şi Asia. Oficialul american a admis că nimeni din acea maşină „nu era afiliat ISIS”.

Conform BBC, un alt civil ucis fusese translator al trupelor americane în Afganistan. Rudele victimelor au declarat că cei ucişi solicitaseră să fie evacuaţi din Afganistan şi aşteptau să fie sunaţi pentru a pleca spre aeroport.

AFGHANISTAN KABUL DRONE STRIKE CIVILIAN
Armata SUA a recunoscut că a ucis din greşeală 10 civili afgani într-un atac cu dronă. Foto: Profimedia Images

Momentan, nu este clar dacă responsabilii Pentagonului au anunţat serviciile de informaţii că vor iniţia respectivul atac. Acest gen de misiuni cu drone sunt executate de militarii Pentagonului. În anumite situaţii, serviciile de informaţii (CIA) cooperează cu armata SUA prin împărtăşirea de date suplimentare în timp real obţinute de dronele proprii, dar decizia atacului aparţine, în ultimă instanţă, Pentagonului.

Un astfel de eşec de comunicare nu face decât să pună şi mai multă presiune pe administraţia Biden în ceea ce priveşte viitorul unor astfel de lovituri aeriene asupra unor ţinte în Afganistan, în condiţiile în care în această ţară nu mai există trupe americane la sol. Analiştii militari consultaţi de CNN au arătat că, în lipsa trupelor la sol, acest gen de misiuni devin mult mai dificil de realizat, mai ales în ceea ce priveşte identificare corectă a ţintei, cu riscul ca astfel de tragedii să se repete.

Practic, tragedia din 29 august rezumă sugestiv toţi cei 20 de ani de război din Afganistan, a declarat pentru CNN analistul militar Mick Mulroy, fost ofiţer CIA şi oficial al Pentagonului.

Cum s-a desfăşurat misiunea în care armata SUA a ucis 10 civili nevinovaţi

În ziua de 29 august, agenţii de informaţii americani îl urmăreau de 8 ore pe Zemari Ahmadi, un fost colaborator al SUA, pe care îl suspectau de legături cu gruparea ISIS-K. Suspiciunile au fost provocate de faptul că Ahmadi s-a aflat pentru o scurtă perioadă într-o casă despre care americanii credeau că e casă conspirativă a Statului Islamic.

Cu două zile în urmă avusese loc un atentat terorist la aeroportul din Kabul, revendicat de  ISIS-K, în urma căruia peste 100 de persoane (inclusiv 12 militari americani) au murit. Pe 28 august, SUA anunţa că a ucis un membru ISIS-K într-un atac cu dronă.

drona MQ-9 Reaper profimedia-0567852959
Dronă americană MQ-9 Reaper folosită în Afganistan. Foto: Profimedia Images

Ahmadi a încărcat nişte bidoane cu apă în portbagajul maşinii, pe care analiştii de informaţii americani le-au confundat cu nişte dispozitive explozive.

În momentul în care racheta antitanc a lovit maşina lui Ahmadi, s-a produs o explozie secundară pe care americanii au interpretat-o ca fiind cea a presupusului exploziv pe care afganul îl avea în maşină. În realitate, a fost vorba de o canistră de benzină.

Timp de mai multe săptămâni, oficialii militari americani au insistat că atacul cu dronă a fost justificat. Şeful statelor majore întrunite ale armatei americane, Mark Milley, a calificat chiar acest atac drept „unul drept”.

„Acum ştim că nu a existat nicio legătură între Ahmadi şi ISIS, iar acţiunile pe care civilul afgan le-a făcut în acea zi au fost cu totul benigne şi nu au reprezentat vreo ameninţare directă. Ahmadi a fost doar o victimă inocentă, la fel ca şi ceilalţi care au fost ucişi”, a declarat ministrul SUA al Apărării, Lloyd Austin.

Editor : Mihnea Lazăr

[ad_2]

Citește mai mult..