Ultimii foști piloți militari afgani refugiați în Tadjikistan de teama talibanilor, au reușit să plece spre SUA



Foștii piloți militari afgani care au fugit în Tadjikistan în luna august, după căderea Kabulului în mâinile talibanilor, au reușit să părăsească această țară, după aproape trei luni de detenție, la bordul unui avion, cu ajutorul autorităților SUA, informează Reuters.

Piloții rămași în Tadjikistan au reprezentat ultimul grup de foști militari ai armate afgane, antrenați de SUA, a căror soartă rămăsese incertă. Aceștia au fost deținuți de autoritățile tadjice imediat ce au aterizat în Tadjikistan, la bordul a câtorva zeci de avioane ori elicoptere cu care au reușit să fugă chiar înainte ca talibanii să preia controlul total al Afganistanului.

„Suntem tratați ca niște prizonieri. Nici măcar ca refugiați sau imigranți. Nu avem acte și nici bani”, declara, în urmă cu o lună, pentru Reuters, o femeie-militar afgană însărcinată, îngrijorată că avea să nască în astfel de condiții.

În cele din urmă, femeia însărcinată și restul militarilor afgani, au fost evacuați din Tadjikistan, cu ajutorul SUA. Pentagonul a estimat că grupul de evacuați din Tadjikistan numără 191 de persoane.

Militarii afgani au fost transferați provizoriu în Emiratele Arabe Unite de unde speră să ajungă apoi în scurt timp în SUA, conform Reuters.

Soarta piloților afgani a ajuns să fie dezbătută chiar în Congresul SUA, unde mai mulți congresmeni dar și veterani ai armatei americane și-au exprimat nemulțumirea față de procesul lent de relocare în Statele Unite a foștilor militari afgani și a familiilor acestora.

În luna septembrie, alți piloţi afgani instruiţi de armata americană şi membri ai personalului militar au plecat din Uzbekistan către Emiratele Arabe Unite, în urma unui acord convenit cu SUA.

Editor : M.L.



Citește mai mult..