Parlamentul European somează Polonia să restabilească accesul „rapid și deplin” al femeilor la avort



Parlamentul European a protestat joi din nou faţă de o decizie emisă anul trecut de Tribunalul Constituţional al Poloniei ce impune o interzicere aproape totală a avortului, considerând această hotărâre drept un exemplu de „politizare” a puterii judiciare, al „colapsului sistemic’” al statului de drept şi „ilegitimităţii” Tribunalului Constituţional polonez.

Legislativul european menţionează într-un comunicat referitor la o rezoluţie a sa că a cerut preşedintelui polonez Andrzej Duda să garanteze accesul „rapid şi deplin” al femeilor la avort, scrie Agerres, potrivit EFE.

Până atunci, eurodeputaţii cer celorlalte state membre ale UE să coopereze şi să faciliteze accesul transfrontalier pentru a le asigura femeilor poloneze posibilitatea să efectueze avorturi sigur şi gratuit în sistemele de sănătate ale acestor ţări.

Reacţia Parlamentului European survine în contextul decesului unei femei poloneze în vârstă de 30 de ani, care a suferit un şoc septic după ce medicii i-au refuzat avortul.

Decizia Curții Constituționale a Poloniei privind avorturile a dus la proteste de amploare în țară și la avertismente din partea Uniunii Europene, care a cerut Poloniei să respecte drepturile fundamentale ale femeilor.

Ministerul sănătății din Polonia a transmis, duminică, noi instrucțiuni pentru medici cu mesajul că o sarcină poate fi întreruptă dacă viața sau sănătatea mamei este în pericol.

Citește și: Belgia ajută cu bani femeile din Polonia care nu pot face avort în țara lor

Editor : I.C



Citește mai mult..