Germania cere comportament responsabil în spațiu, după distrugerea unui satelit de către Rusia

[ad_1]

Germania s-a arătat îngrijorată de distrugerea de către Rusia a unuia dintre sateliţii săi în timpul unui tir al armatei ruse şi a îndemnat la „măsuri urgente pentru a întări securitatea şi încrederea”. Autoritățile de la Berlin îndeamnă toate toate statele să adopte un comportament responsabil în spațiu. 

„Îndemnăm toate statele să se angajeze de o manieră constructivă în acest proces şi în dezvoltarea de principii de comportament responsabil în spaţiu”, notează Ministerul Afacerilor Externe german într-un comunicat, potrivit AFP.

Rusia a tras luni dinspre Terra asupra unui vechi satelit sovietic, cu ocazia un test care, potrivit SUA, a generat „un nor” de reziduuri şi de resturi potenţial periculoase pentru Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi pentru o mulţime de sateliţi.

„Acest comportament presupune un risc crescut de eroare de judecată şi de escaladare”, a denunţat guvernul german. „Testul subliniază riscurile şi ameninţările crescânde pentru securitate şi stabilitate în spaţiu şi urgenţa pentru comunitatea internaţională de a se pune de acord asupra regulilor de utilizare paşnică şi durabilă a spaţiului şi asupra măsurilor menite să întărească securitatea şi încrederea”, subliniază ministerul german.

După o zi de tăcere, Ministerul Apărării rus a recunoscut marţi că a întreprins „cu succes” acest tir împotriva unui satelit de tip Ţelina-D, inactiv şi aflat pe orbită din 1982, fără a preciza ce armă a fost folosită, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Totodată, ministerul rus a denunţat acuzaţiile „ipocrite” ale Washingtonului cu privire la pericolul pe care le-ar reprezenta resturile satelitului distrus.

Editor : A.A.

[ad_2]

Citește mai mult..