Un nou vaccin anti-COVID, în stadiu de autorizare în UE. Nuvaxovid folosește tehnologie diferită de vaccinurile deja aprobate

[ad_1]

Producătorul farmaceutic Novavax a depus cerere de autorizare a vaccinului său împotriva COVID în Uniunea Europeană, a anunţat Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Vaccinul Nuvaxovid folosește o tehnologie diferită de cea a vaccinurilor deja autorizate.

„EMA a început să evalueze o cerere de autorizare a introducerii pe piaţă a vaccinului anti-Covid de la Novavax”, a declarat autoritatea europeană de reglementare, potrivit unui comunicat.

„Evaluarea se va desfăşura potrivit unui program accelerat”, a mai precizat EMA în comunicatul citat de AFP, potrivit Agerpres. Avizul ar putea fi emis în „câteva săptămâni”.

Vaccinul denumit Nuvaxovid, care ar putea deveni al cincilea autorizat în Uniunea Europeană, utilizează o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile deja autorizate la scară largă în lume.

Este un aşa-numit vaccin „subunitar”, pe bază de proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.

Poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8°C, ceea ce ar putea facilita distribuirea sa.

Cum funcționează Nuvaxovid

Vaccinul conține mici particule făcute în laborator dintr-o versiune a proteinei Spike (proteina S) de pe suprafața virusului SARS-CoV-2. Serul mai conține, de asemenea, un adjuvant – o substanță care ajută la întărirea răspunsului imun.

Când o persoană primește vaccinul, sistemul imunitar va identifica particulele de proteină drept corpuri străine și va produce un răspuns natural împotriva lor – anticorpi și celule T. Dacă, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina S de pe virus și va fi deja pregătit să o atace. Anticorpii și celulele imune protejează împotriva COVID cooperând pentru distrugerea virusului, previn intrarea acestuia în celulele corpului și distrug celulele infectate, potrivit comunicatului EMA.

„Anunţul de astăzi din partea EMA aduce Novavax mai aproape de obiectivul de a asigura un larg acces global la vaccinul nostru pentru COVID-19 pe bază de proteine în toată Europa”, a declarat Stanley C. Erck, preşedinte şi director executiv al Novavax, potrivit unui comunicat.

Comisia Europeană a anunţat în august că a încheiat un contract cu Novavax pentru achiziţionarea anticipată a 200 de milioane de doze din vaccinul său, odată ce acesta va fi aprobat de EMA.

La începutul lunii noiembrie, Indonezia a fost prima ţară care a autorizat vaccinul produs de Novavax.

Editor : B.P.

[ad_2]

Citește mai mult..