Criză de tractoriști, chiar și cu salarii de 6.000 de lei: Tinerii cred că e greu, iar cei cu experiență se feresc de noile vehicule



Criza forţei de muncă afectează tot mai tare şi domeniul agricol. Nu se mai găsesc oameni care să conducă tractoarele. Tinerii nu sunt atrași de acest domeniu, iar cei cu vechime încep să se retragă.

Iulia Stanciu, jurnalist Digi24: Specialiștii spun că s-a ajuns în această situație din mai multe motive. Unul dintre acestea este că tinerii pleacă în străinătate sau se îndreaptă către alte domenii, cum ar fi construcțiile. În schimb, cei mai în vârstă, cei cu experiență, se feresc de aceste tractoare pentru că au devenit foarte computerizate.

Liviu Toader, tractorist: Au rămas pe ce era vechi, le e frică să urce pe tractoare performante, pentru că sunt pe calculatoare, dacă le dă ceva în bord nu știu limba engleză.

Tractoarele fabricate recent costă cel puțin 200 de mii de euro.

Liviu Toader, tractorist: Avem aici manetele hidraulice, pentru presiunea hidraulică, avem butoanele… deci cuplează fața, avem cuplare la sateliți, avem autocontrolul brațelor de care este agățat plugul.

Disperați că nu găsesc angajați, fermierii au solicitat liceelor din mediul rural să înființeze secții speciale în care tinerii să învețe să conducă tractoarele.

Lică Doru Lucian, profesor: Aici în școală facem teoria necesară, iar practica o facem la agentul economic. Facem și lucrări de lăcătușerie, și de mentenanță, și conducerea și exploatarea utilajelor agricole.

Însă tinerii care-și doresc să practice această meserie sunt puțini.

Mariana Grassu, director Liceul Cobadin: Surprinzător, nici unul dintre absolvenți și suntem la a treia generație nu a dorit să se angajeze, deși oferte au existat chiar la agenții economici la care au făcut practica. Li se pare o meserie grea.

Fermierii din Dobrogea spun că tractoriștii au salarii de minimum 3.000 de lei, dar acestea pot ajunge și la 6.000 de lei pe lună, plus diferite bonusuri.

Marius Țăroiu, fermier: Cabina este climatizată, nu este zgomot, tractorul setat corect merge singur, doar la capăt i se mai fac niște manevre, și poate nici atât. Deci, munca nu este chiar atât de grea.

Potrivit unui memoriu transmis de fermieri ministrului Agriculturii, în România ar fi nevoie de circa 300-400 de tractoriști.

Reporter: Iulia Stanciu / Operator: Victor Niță

Editor : Liviu Cojan



Citește mai mult..