Alexandru Rafila: „Decizia privind introducerea certificatului verde va fi una politică, după ce va exista un consens în coaliţie”



Rafila a precizat că, din punctul său de vedere, „este o manieră care duce la o adoptare rapidă şi care face posibilă aplicarea lui atunci când ne aflăm pe un trend crescător”.


In articol:


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că decizia în privinţa introducerii certificatului verde COVID-19 va fi una politică, în urma unui consens în coaliţia de guvernare, conform news.ro.

Alexandru Rafila a vorbit despre protestele de astăzi

„Oamenii sunt incitaţi, nu sunt informaţi absolut deloc şi ei au protestat împotriva a ceva despre care cred că nu aveau prea multe informaţii. Eu cred că trebuie să fim echilibraţi, dar trebuie să fim şi responsabili pentru sănătatea publică.
Ideea este următoarea: decizia va fi politică. Trebuie să ajungem la un consens din partea coaliţiei. Atât eu, ca ministru al Sănătăţii şi ca profesionist în sănătate, ca şi colegii mei din PSD, sprijin această iniţiativă. Rămâne ca ceilalţi parteneri ai noştri din coaliţie să accepte această soluţie sau să o îmbunătăţească, dar trebuie să găsim o soluţie, astfel încât noi să fim pregătiţi înainte de valul pandemic(…)
Dacă noi adoptăm, să spunem, până la sfârşitul acestei luni sau în prima săptămână din luna ianuarie acest certificat, atunci o să putem să numărăm săptămânile de creştere corect. Dacă noi însă o să-l adoptăm, să spunem, pe data de 1 februarie, atunci o să mai trebuiască să mai aşteptăm nişte săptămâni să crească numărul de cazuri.

Or, nu este în regulă”, a explicat Alexandru Rafila, marţi la Parlament.

Citeste si: Rafila: ,,În România este un mit că persoanele care au diverse boli cronice nu ar trebui să se vaccineze”

Ministrul este de părere că trebuie să se ajungă la un consens

„Din păcate, forma existentă în Parlament, care a fost depusă după 14 săptămâni de creştere, nu după trei săptămâni de creştere, a fost mult prea târziu introdusă şi a făcut referire exclusiv la personalul medical. Or, lucrul acesta, din păcate, îl vedem acum şi am trecut printr-un val pandemic care a produs foarte multe decese. Trebuie văzut foarte clar care este cadrul constituţional pentru fiecare, un parlamentar nu este un angajat, şi trebuie găsită o soluţie care să nu facă discriminări pe diversele categorii”, a conchis ministrul Sănătăţii. 

Citeste si: VIDEO| Proteste în fața Parlamentului față de impunerea obligativității a certificatului verde. Protestatarii au forțat intrarea în clădire



Citește mai mult..