Certificatul verde va intra în vigoare din ianuarie pentru angajați. Care sunt categoriile exceptate?

[ad_1]

Liderii coaliției de guvernare vor să adopte cât mai repede certificatul verde obligatoriu. Astfel, de la sfârșitul lunii ianuarie, toți angajații trebuie să fie vaccinați sau testați pentru a merge la serviciu. Excepție fac parlamentarii și primarii.


In articol:


Documentul cuprinde cinci variante: pentru persoanele vaccinate cu o singură doză, pentru persoanele vaccinate cu schemă completă, pentru persoaele care au trecut prin boală sau pentru cei care efectuează teste PCR sau antigen.

Citeste si: Proteste spontane și în spitale. Angajaţii cer creşterea salariilor din sistem la nivelul anului 2022

Pentru cine se va emite certificatul verde electronic?

Certificatul ELECTRONIC COVID-19 se emite:

a) pentru persoanele vaccinate cu cel puțin o doză, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru efectuarea schemei complete de vaccinare.

b) pentru persoanele vaccinate cu schemă completă de vaccinare, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru schema completă de vaccinare.

c) pentru persoanele infectate cu SARS-CoV 2, cu valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”;

d) pentru persoanele testate cu test antigen rapid înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”, cu rezultat negativ, cu valabilitate  de 48 de ore de la efectuarea testului;

e) pentru persoanele testate cu test RT-PCR, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”, cu rezultat negativ, cu valabilitate  de 72 de ore de la efectuarea testului.

Citeste si: Surse politice susțin că certificatul COVID ar putea fi adoptat până la finalul anului

Care sunt categoriile exceptate?

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că: „Introducem un mecanism de utilizare atunci când avem o creștere de trei săptămâni consecutiv cu un anumit indice de 1,5”.

Mai exact, este vorba despre o creștere cu câte 50% a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive. În zilele în care numărul de cazuri crește, oamenii vor avea nevoie de certificat verde pentru a merge la muncă.

Articolul (3) prevede: „Suspendarea constatată în condiţiile alin.(1) încetează la data la care persoana prezintă certificatul ELECTRONIC COVID-19, dar nu mai devreme de 15 zile de la data la care s-a dispus suspendarea”.

Echipa observator a intrat în posesia unui draft al proiectului, unde este prevăzut că dacă un angajat se prezintă la locul de muncă fără certificat verde de vaccinare, din acea clipă va avea contractul de muncă suspendat și timp de cel puțin 15 zile nu va fi plătit.

Excepție de la certificatul verde fac firmele care au mai puțin de 10 angajați care nu interacționează în mod direct cu clienții.

Citeste si: Ministrul Sănătăţii: Valul 5 al pandemiei va dura cel puțin două luni. Când va fi vârful

Când se va renunța la certificatul verde la locul de muncă?

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Iar renunțarea la certificat se face când trendul devine descrescător, iar incidența ajunge sub 1 la mie.

Totodată, proiectul prevede acordarea de vouchere pentru testare, pentru angajatori.

„Noi cunoaștem cam care este prețul unui test rapid de bună calitate, în jur de 10 euro, care să însemne testul în sine, manopera și materialul de protecție pentru personalul medical”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Având în vedere că majoritatea clinicilor au prețuri duble față de limita pe care Statul o acoperă, angajații vor fi nevoiți să își plătească o parte din teste.

„Testele acoperă o perioadă de 30 de zile lucrătoare sau 42 de zile calendaristice, adică șase săptămâni”, a mai adăugat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Citeste si: Rafila: ,,În România este un mit că persoanele care au diverse boli cronice nu ar trebui să se vaccineze”

Ce a spus premierul Nicolae Ciucă?

Modul în care va fi adoptat certificatul verde obligatoriu a împărțit liderii din coaliție în mai multe tabere.

„Analizăm, oricare dintre variante este bună important este să avem certificat. Preşedintele PNL nu e de acord şi cere ca proiectul de lege să treacă prin Parlament”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

„Poziția noastră este foarte clară, vine un proiect de lege în Parlamentul României, îl dezbatem și îl trecem”, susține Florin Cîțu, președintele Senatului României.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a spus că: „Este convenit să avem certificat verde până la sfârşitul anului”.

Proiectul urmează să fie adoptat în ședința de Guvern, să meargă spre dezbatere și vot în Parlament, să fie adoptat de Senatul României și să treacă de Camera Deputaților. 

Citeste si: Alexandru Rafila: „Decizia privind introducerea certificatului verde va fi una politică, după ce va exista un consens în coaliţie”

 

 

 

 

[ad_2]

Citește mai mult..