Japonia a construit primul vehicul dual pentru transportul pasagerilor. Poate fi şi autobuz şi tren



Primul vehicul care poate avea şi funcţia de tren şi de autobuz, poate circula la fel de bine pe drum şi pe calea ferată, urmează să îşi facă debutul public sâmbătă în oraşul Kaiyo din prefectura Tokushima din Japonia, potrivit Reuters.

Acest vehicul a fost botezat de japonezi DMV (Dual Mode Vehicle) şi arată ca un autobuz şi rulează pe şosea cu cauciucuri normale. Dar când ajunge la o intersecţie cu calea ferată, roţile de oţel coboară din burta vehicului, transformându-l efectiv într-un vagon de tren.

Roţile trenului ridică anvelopele din faţă de pe şină, în timp ce roţile din spate stau jos pentru a propulsa DMV-ul pe calea ferată.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

CEO-ul companiei Asa Coast Railway, care operează DMV-urile, a spus că aceste vehicule ar putea ajuta oraşele mici precum Kaiyo, cu o populaţie în vârstă şi în scădere, unde companiile locale de transport se luptă să obţină profit, mai notează sursa citată de Agerpres.

„Acest DMV poate ajunge la localnici sub formă de autobuz şi îi poate transporta şi pe calea ferată”, a declarat CEO-ul Shigeki Miura pentru Reuters. „În special în zonele rurale cu o populaţie îmbătrânită, ne aşteptăm să fie o formă foarte bună de transport public”, a adăugat acesta.

DMV poate transporta până la 21 de pasageri şi circulă cu o viteză de 60 de km/h pe căile ferate şi poate merge cu până la 100 de km/h pe drumurile publice. Alimentată cu motorină, mica flotă de vehicule, care vin în diferite culori, va circula de-a lungul coastei insulei Shikoku din sudul Japoniei, conectând mai multe oraşe mici şi oferind pasagerilor un peisaj atractiv de pe litoral.

Miura speră că acest proiect îi va încuraja pe fanii căilor ferate din toată Japonia să viziteze zona.

Editor : Liviu Cojan



Citește mai mult..