Dr. Beatrice Mahler: Fără vaccin, omenirea ar fi arătat mult mai tristă. Este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat în urmă cu un an

[ad_1]

Mitul că vaccinul anti-COVID modifică ADN-ul uman este cel mai „gogonat” lucru pe care doctorița Beatrice Mahler l-a auzit în calitate de medic de la pacienții nevaccinați, a mărturisit, luni, la Digi24, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală.

„Mie mi s-a părut absolut anormal și ilogic, dar probabil cunoștințele medicale diferă”, spune Beatrice Mahler. Ea a povestit că a încercat să intre în dialog cu acești pacienți și să le explice, dar răspunsul primit a fost extrem de brutal, pentru că oamenii care nu vor să se vaccineze și acceptă un anumit tip de slogan atunci când vorbesc de refuzul vaccinării lor, de regulă nici nu acceptă informarea. „Probabil că e o frică în spate, dar eu cred că e, de fapt, o direcție pe care noi, ca societate, trebuie să o implementăm și să o ducem mai departe”, a arătat managerul Institutului „Marius Nasta”.

Un an de vaccinare anti-COVID în România

La 27 decembrie 2020, Mihaela Anghel, o asistentă de la Institutul „Matei Balș” din București, devenea primul român vaccinat anti-COVID-19. Atunci, sfatul ei era ca lumea „să deschidă bine ochii”, să nu se teamă și să înțeleagă că vaccinarea poate însemna sfârșitul pandemiei. Din păcate, nu mulți oameni au ascultat sfatul asistentei. După un an, doar 40 la sută  dintre români sunt imunizați, în timp ce media europeană este aproape dublă – 78,4 la sută.

Dacă în primele luni ale anului erau cozi și controverse în privința priorității la vaccinare, acum, când vaccinarea este la liber, în 24 de ore abia se mai imunizează câteva sute de oameni cu prima doză. Unele centre de vaccinare au fost închise pentru că nu le mai trecea nimeni pragul, oamenii au devenit sceptici sau pur și simplu au uitat de pericolul SARS-CoV-2. Se bucură de ridicarea restricțiilor și nu se mai gândesc nici la boală, nici la vaccinare, deși semnalele unui nou val devastator sunt din ce în ce mai evidente.

Medicii spun că dacă situația nu se va schimba rapid, atunci valul 5 o să vină la pachet cu o nouă criză sanitară.  Pentru că în timp ce campania de vaccinare bate pasul pe loc, valul 5 al pandemiei se apropie tot mai mult de România. 13 noi cazuri noi de Omicron au fost depistate luni, iar numărul total al îmbolnăvirilor cu această variantă a coronavirusului care în Occident doboară deja recorduri ajunge astfel la 38.

Ce a însemnat vaccinul?

„Dacă nu ar fi existat vaccinul, omenirea ar fi arătat mult mai tristă, cu mult mai multe vieți pierdute. Vaccinul este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat în urmă cu un an, la nivel global, pentru că vaccinul a salvat multe vieți”, a comentat la Digi24 dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București. „Cu siguranță, persoanele care au fost vaccinate – și am văzut asta mai mult decât oricând în valul 4 – , chiar dacă au venit la spital și au necesitat îngrijiri, au plecat acasă în marea lor majoritate”, spune dr. Mahler.

„Nu mi-am imaginat că lumea va fi reticentă atunci când vorbim de un tratament profilactic, că nu vor avea încredere în descoperirile științei, pentru că tot ceea ce înseamnă tratament curativ, adică tratament care să vindece cele mai dificile afecțiuni cu care ne luptăm în viața de zi cu zi, sunt abordate cu toată încrederea de pacienți. Toată lumea așteaptă un tratament nou, inovativ, pentru a-i salva viața. Iar acum, când am avut la dispoziție mai multe tipuri de tratamente – profilactice de data aceasta -, o parte din societate le-a privit cu foarte multă reținere, cu foarte multă suspiciune, cu neîncredere, iar neîncrederea aceasta s-a transmis către noi, corpul medical, și din păcate, ca societate și ca viitor, acest lucru nu ne face bine”, a menționat dr. Mahler, întrebată ce nu și-ar fi imaginat în urmă cu un an, când soseau primele vaccinuri în România și când lumea era plină de speranță.

Ce nu a mers în România?

Managerul Institutului „Marius Nasta” crede că explicațiile pentru eșecul campaniei de vaccinare anti-COVID în România trebuie căutate nu în realitatea imediată, ci mult mai în spate, în modul în care a decurs educația medicală a populației în general.

„Eu cred că nu trebuie să ne gândim acum ce nu a mers în România cu vaccinarea anti-COVID, cred că trebuie să ne uităm puțin la ceea ce a însemnat  în ultimii zeci de ani educația medicală a românilor. Ei nu au fost obișnuiți să meargă la doctor decât atunci când nu mai pot și din păcate, se vede acest lucru și acum. Cei care ajung în spitale ajung cu forme terminale de boală, pentru că nici acum, chiar dacă sunt multe spitale care pot să-i primească, nu ajung pentru un control de rutină. Nu știm că bolile pot fi prevenite prin vaccinare – și nu mă refer doar la COVID, mă refer la multe alte afecțiuni. Nu pot să spun că vaccinarea antigripală, statistic, uitându-ne în spate, are un succes nemaipomenit. Avem și alte tipuri de vaccin, vaccinarea pneumococică, vaccinarea antimeningococică, avem foarte multe instrumente cu care putem să creștem sănătatea oamenilor și răspunsul sistemului imun, dar nu le folosim. Atât timp cât până acum, până în acest an, nu s-a vorbit despre vaccin decât foarte puțin, nu s-a prioritizat acest tip de informare către populație, e și normal ca oamenii, când aud foarte multe informații, când ne văd că venim spre ei cu informații care până acum noi le spuneam în cabinet, față în față, dar acum faptul că dvs, presa, sunteți cei care difuzați acest mesaj de sănătate pentru toată lumea, e normal să-și pună întrebări: Dar oare ce se întâmplă? De ce toată lumea vorbește că se poate și altfel decât știam noi până acum?”,  a arătat dr. Beatrice Mahler.

Cel mai important accesoriu, în prag de val 5 în România

Dacă vaccinul ar fi fost o pilulă, oamenii l-ar mai fi întâmpinat oare cu aceeași reticență? Beatrice Mahler crede că da, pentru că doar o mică parte, undeva la 10 la sută din populație, refuză vaccinarea doar pentru că îi e teamă de ac. Marea majoritate pun în spatele refuzului vaccinării faptul că a fost făcut prea repede, faptul că nu înțeleg mecanismul de acțiune, faptul că  nu înțeleg beneficiile reale pe care aduce un tratament profilactic și atunci, la această categorie mare de populație trebuie să-ți faci un obicei din a-i vorbi, din a o informa despre sănătate, spune Beatrice Mahler.

„Vaccinul protejează, asta știm cu toții și vaccinul aduce un nivel de protecție care până la urmă ne salvează  viața, cred că asta trebuie să reținem. Iar atunci când vorbim de Omicron, mai mult decât în cazul altor tulpini, cred că pe lângă vaccinare, în acest moment masca, din păcate, încă o perioadă de timp va trebui purtată extrem de riguros”, este mesajul pe care îl transmite dr. Beatrice Mahler în pragul valului 5 al pandemiei în România.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..