Autoritățile din România pregătesc primele măsuri de relaxare

[ad_1]

După aproape doi ani de la debutul pandemiei, România ar pute să iasă din starea de alertă. Autoritățile pregătesc măsurile de relaxare care ar putea intra în vigoare după data de 15 februarie. Specialiștii din sănătatea publică trag un semnal de alarmă și spun că nu ne vom întoarce la normalitate într-un timp atât de scurt.


In articol:


România ar putea ieși, după aproape doi ani de restrții, din starea de alertă.

Astfel, românii s-ar putea bucura de mai multă libertate după renunțarea la anumite restricții

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că marți, 15 februarie, situația va fi analizată, iar ulterior se vor lua decizii.

Citeste si: Bilanț coronavirus, 12 februarie. Peste 18.000 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore

Cazurile de infectare, în scădere

Cazurile de infectare au fost în scădere în ultima săptămână. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că în scurt timp putem ajunge la o incidență similară cu cea înregistrată anul trecut în decembrie. Acest lucru ar putea însemna renunțarea la masca de protecție în spațiile deschise sau renunțarea la certificatul digital.

Citeste si: Avertismentul lui Octavian Jurma: „După valoarea de infectări urmărește valoarea de decese”

Ce spun specialiști din sănătate publică

Dorința și opiniile autorităților sunt contrazise de experiență din sănătatea publică. Aceștia spun că renunțarea la starea de alertă nu poate fi considerată ca un pas spre normalitate. 

Sunt necesare în continuare izbucniri ale numărului de cazuri în zonele în care rata de vaccinare este mică sau există populație de risc. Diferența ar putea fi faptul că nu ar mai exista suprasolicitarea sistemului medical în timp. 

O parte din medicii epidemiologi spun că România nu este pregătită pentru a reveni la normalitate. Cu toate că numărul de cazuri a scăzut în această săptămână, numărul de decese sa menținut ridicat.

Potrivit datelor, săptămâna trecută, un român a fost ucis de COVID-19 la fiecare 15 minute. 

În opinia specialiștilor, valoarea cinci va fi ultimul care va pune probleme majore. În aproape doi ani de la debutul pandemiei, au murit aproximativ peste 60 de mii de vieți, cel mai mare număr de decese fiind înregistrat în perioada octombrie-decembrie.

Citeste si: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: În martie am putea renunța la certificatul COVID. Care vor fi ultimele restricții care vor fi ridicate în România

[ad_2]

Citește mai mult..