Liderul separatist din Doneţk ordonă mobilizarea generală. Un militar ucrainean a fost ucis într-un bombardament sâmbătă dimineaţă
[ad_1]
Situația devine tot mai tensionată în regiunile separatiste din estul Ucrainei: Un militar ucrainean a fost ucis sâmbătă dimineaţă într-un bombardament al separatiştilor pro-ruşi din regiunea Donbas. Separatiştii au încălcat armistiţiul de cel puţin 12 ori sâmbătă dimineaţa şi de 66 de ori în ultimele 24 de ore, deschizând focul asupra a peste 20 de aşezări, conform ministerului ucrainean al Apărării. Rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk. De asemenea, după evacuarea generală a civililor, liderul separatist din Doneţk a ordonat mobilizarea generală a celor gata să lupte.
ACTUALIZARE 19 FEBRUARIE 12.30. Regiunea Rostov de la frontiera Rusiei cu Ucraina a declarat sâmbătă starea de urgenţă, din cauza afluxului de refugiaţi din estul Ucrainei, unde regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk au ordonat evacuarea civililor.
ACTUALIZARE 19 FEBRUARIE 10:30 Un militar ucrainean a fost ucis sâmbătă dimineaţă într-un bombardament realizat de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, anunţă ministerul Apărării de la Kiev, informează Reuters.
Liderul separatist din Doneţk ordonă mobilizarea generală
ACTUALIZARE 19 FEBRUARIE 9.00. După evacuarea generală a civililor, în Donețk începe mobilizarea generală a celor gata să lupte. Anunțul a fost făcut în urmă cu scurt timp de liderul separatiștilor de acolo.
„Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală”, a declarat Denis Puşilin într-o înregistrare video.
Anunţul a fost făcut în contextul „creşterii spectaculoase” a încălcărilor armistiţiului din estul Ucrainei, raportată cu câteva ore mai devreme de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Conform paginii de Facebook a armatei ucrainene, citată de Reuters, separatiştii pro-ruşi au încălcat armistiţiul de cel puţin 12 ori sâmbătă dimineaţa şi de 66 de ori în ultimele 24 de ore, deschizând focul asupra a peste 20 de aşezări. Militarii susţin că rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk.
ACTUALIZARE 19 FEBRUARIE 7.30. Peste 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac, a declarat vineri un responsabil al Pentagonului, care a menționat că faza de destabilizare a ţării dusă de Rusia „a început”.
Un important gazoduct ar fi explodat în regiunea Lugansk din Ucraina (presa din Rusia)
ACTUALIZARE 18 FEBRUARIE 23:45 Un important gazoduct ar fi explodat într-un oraș din Lugansk, estul Ucrainei, potrivit presei din Rusia.
Imagini video arată o lumină puternică de la orizont în apropierea unor clădiri. Presa din Rusia scrie că explozia ar fi afectat un gazoduct din Lugansk.
Ucraina acuză Rusia că încearcă să provoace un răspuns al armatei
ACTUALIZARE 18 FEBRUARIE 23:23 Secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a acuzat vineri Rusia de organizarea unor provocări în estul Ucrainei pentru a încerca să provoace armata ucraineană să răspundă, dar a adăugat că ţara sa va acţiona pe căi paşnice pentru a dezamorsa criza, relatează Reuters.
Într-o conferinţă de presă, ministrul pentru Integrarea Teritoriilor Ocupate Temporar Iryna Vereshchuk a declarat că Rusia încearcă să forţeze Ucraina să facă concesii, conform Agerpres.
La rândul său, Danilov a menţionat că Ucraina nu are planuri de eliberare prin forţă a teritoriilor deţinute de separatişti, adăugând că o invazie rusă a Ucrainei la scară largă este puţin probabilă.
Clipurile despre evacuare ale liderilor separatiști au fost înregistrate cu 2 zile înainte de începerea conflictului
ACTUALIZARE 18 FEBRUARIE, 22:50. Clipurile video în care apar autoproclamații lideri ai regiunilor separatiste din estul Ucrainei ținând discursuri despre evacuarea populației din Donețk și Lugansk au fost înregistrate cu 2 zile înainte, când nu era încă niciun conflict în această regiune.
Informațiile metadata ale acestor clipuri video publicate de separatiști, prin care anunțau evacuarea, arată că ele au fost filmate în urmă cu două zile, înainte să existe vreun conflict în estul Ucrainei.
Informația vine în contextul în care Statele Unite au avertizat cu privire la faptul că Rusia se pregătește să însceneze un atac asupra separatiștilor pentru a-l folosi apoi ca motiv de război împotriva Ucrainei.
Ambasada Marii Britanii din Ucraina se mută din Kiev
ACTUALIZARE 18 FEBRUARIE 22:20 Ambasada britanică de la Kiev se relochează temporar iar personalul operează din biroul ambasadei din Liov, a anunțat guvernul de la Londra, potrivit BBC.
„Cetățenii britanici din Ucraina ar trebui să plece acum cât timp sunt disponibile căile comerciale”, a transmis Biroul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare de la Londra.
Serviciile ucrainene susțin că Rusia a minat principalele puncte de infrastructură din Donețk
„Serviciul de informații militare al Ucrainei are informații cu privire la minarea unui număr de obiective de infrastructură socială în Donețk de către serviciile speciale ruse pentru a le arunca în aer”, se arată în mesajul transmis pe pagina de Twitter în engleză a spionajului militar ucrainean.
Citiți și: Mircea Geoană: Un număr semnificativ de agenți secreți ai FSB sunt infiltrați în Ucraina, încercând să provoace destabilizare
SUA: Evacuarea de către Putin a civililor din Donbas este o manevră cinică
ACTUALIZARE 18 FEBRUARIE, 20:50. Diplomația americană a descris, vineri, anunțul Kremlinului că va evacua civilii din Donbas drept „o manevră cinică”. Statele Unite susțin că această acțiune reprezintă o pregătire a unei ofensive militare a Rusiei împotriva Ucrainei.
„Este cinic şi crud să foloseşti fiinţe umane ca pioni pentru deturnarea atenţiei lumii de la faptul că Rusia îşi consolidează trupele în vederea unui atac”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat, prezent la Conferinţa de Securitate de la Munchen.
„Aceste anunţuri constituie noi tentative de a masca, prin minciuni şi dezinformare, faptul că Rusia este agresorul în acest conflict”, a mai comentat acesta, conform Agerpres.
ACTUALIZARE 18 FEBRUARIE, 19:44 Bărbații născuți începând cu 2005 au primit ordine de mobilizare, la comanda președintelui autoproclamatei republici separatiste din Doneţk. Bărbaţii cu vârste între 18 şi 55 de ani din această regiune nu mai sunt lăsaţi să plece, informează BBC Rusia.
Explozie în Donețk
ACTUALIZARE 18 FEBR, 19:30 O explozie puternică a avut loc în această seară în Donețk, regiunea separatistă din estul Ucrainei. O mașină ar fi fost aruncată în aer, potrivit CNN.
Jurnaliștii CNN aflați în Ucraina relatează ca autoritățile separatiste susțin că s-a auzit o explozie în Donețk și că ar fi vorba de o mașină care a fost aruncată în aer. Populația a fost îndemnată la calm.
Presa de stat din Rusia relatează că o explozie a avut loc lângă o clădire a guvernului separatist, conform The Guardian.
Șeful diplomației SUA spune că Rusia creează „provocări false” pentru a justifica un atac
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că intensificarea ciocnirilor în derulare în estul Ucrainei reprezintă „un scenariu de provocări” conceput de Rusia pentru a justifica un atac asupra Ucrainei.
Evenimentele din ultimele 24-48 de ore „fac parte dintr-un scenariu deja în derulare, care constă în crearea de provocări false, apoi în a răspunde la aceste provocări şi, în cele din urmă, în a comite o nouă agresiune împotriva Ucrainei”, a acuzat Blinken într-un discurs la Conferinţa de Securitate de la Munchen, conform Agerpres.
„Deşi facem tot ce ne stă în putere pentru a transmite clar că există o cale diplomatică” la această criză gravă între Occident şi Rusia, „suntem profund îngrijoraţi de faptul că nu aceasta este calea în care s-a angajat Rusia”, a spus şeful diplomaţiei americane.
Evacuarea civililor către Rusia ar urma să înceapă la ora locală 20:00
ACTUALIZARE 18 FEBR, 18:40 Conform unei surse a agenţiei ruse Interfax, vineri seară, la ora locală 20:00, va începe transportarea civililor către Rusia cu autobuzele.
Separatiştii din Doneţk şi Lugansk au anunţat anterior că vor evacua populaţia civilă către Rusia întrucât, susţin ei, armata ucraineană pregăteşte o ofensivă de anvergură, după ce joi şi vineri, de-a lungul liniei de contact ce desparte armata ucraineană şi separatiştii s-au înmulţit încălcările armistiţiului convenit în 2015, incidente pentru care cele două părţi se acuză reciproc.
Rusia spune că nu știe despre evacuarea civililor din Donbas
ACTUALIZARE 18 FEBR, 18:00 Kremlinul a negat că ar avea cunoștiință despre evacuările din teritoriile controlate de rebelii susținuți de Moscova din regiunea Donbas din estul Ucrainei, în ciuda faptului că liderii rebeli spun că autoritățile ruse ar fi fost de acord.
„Nu știu ce se întâmplă acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă rusă Interfax, relatează BBC.
Putin acuză Ucraina de încălcarea drepturilor minorității ruse
ACTUALIZARE 18 FEBR, 17:50Președintele rus, Vladimir Putin, spune că a constatat o „deteriorare a situației” în estul Ucrainei și a invocat, vineri, într-o conferință de presă susținută la Kremlin, o „încălcare masivă și sistematică a drepturilor omului” și „legiferarea discriminării” populației rusofone din Ucraina.
Putin a ținut vineri o conferința de presă alături de președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, pe care l-a primit la Kremlin, în condițiile în care Rusia a trimis trupe și echipament militar în această țară învecinată cu Ucraina, sub pretextul desfășurării unor exerciții militare. Înainte de întâlnirea cu Lukașenko, Putin a prezidat o ședință a Consiliului rus de Securitate.
Ministrul ucrainean de Externe: Respingem categoric dezinformările Rusiei
ACTUALIZARE 18 FEBR, 17:17 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, respinge „categoric” informațiile vehiculate de Rusia privind un atac al Ucrainei în Donbas.
„Respingem categoric dezinformările din partea Rusiei privind o presupusă ofensivă a Ucrainei sau acte de sabotaj la uzine chimice. Ucraina nu conduce și nu plănuiește astfel de acțiuni în Donbas. Suntem pe deplin dedicați unei rezolvări diplomatice a conflictului”, a scris Dmitro Kuleba vineri pe Twitter.
Liderii din Donețk și Lugansk anunță evacuarea populației către Rusia
ACTUALIZARE 18 FEBR, 16:45 Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) a anunțat vineri că populația va fi evacuată în Rusia, din cauza intensificării bombardamentelor.
Denis Pușilin, liderul RPD, a spus că că Rusia a fost de acord să primească oamenii care părăsesc Donețkul, iar femeile, copiii și bătrânii vor avea prioritate, scrie Reuters.
„Astăzi, 18 februarie, a fost organizată o evacuare în masă a populației în Federația Rusă. Femeile, copiii și bătrânii vor fi evacuați primii”, a declarat Pușilin, potrivit Reuters.
Nici Rusia, Nici Ucraina nu au comentat deocamdată subiectul, iar un martor citat de Reuters a declarat că nu a văzut niciun semn de evacuare în capitala Donețk.
Potrivit agenției Interfax, care citează o sursă parlamentară din autorpoclamata republică, câteva sute de mii de oamenji plănuiesc să părăsească Republica Donețk către regiunea Rostov din Rusia.
Pe o înregistrare video Ria Novosti postată pe Twitter, se aud sirenele în Donețk.
Și liderul autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Leonid Pasecinik, a făcut un anunț similar, potrivit The Moscow Times, care citează site-ul Luhansk Media Centre.
„În momentul de față, inamicul a format deja o forță impresionantă de atac. Potrivit serviciilor de informații, agresorul ucrainean plănuiește nu numai să continue provocările pe linia de contact, ci și să organizeze o pătrundere adânc în teritoriul republicii noastre. (…)
Pentru a preveni victimele în rândul populației civile, le cer locuitorilor republicii – care nu au ordin de mobilizare și care nu sunt implicați în activități esențiale pentru infrastructura civilă – să părăsească teritoriul către Federația Rusă cât mai repede posibil”, a transmis Leonid Pasecinik, potrivit site-ului LMC.
La fel ca liderul din Donețk, și Pasecinik susține că Rusia „este pregătită să asigure primirea și găzduirea pe teritoriul său a locuitorilor din Lugansk.
Citește și: Cum arată estul Ucrainei după bombardamentele din ultimele zile. Viața sub tirul armelor GALERIE FOTO
Noi acuze reciproce privind încălcarea încetării focului
ACTUALIZARE 18 FEBR, 15:25 Armata ucraineană a înregistrat 45 de încălcări ale încetării focului vneri, până la ora 14:00, dintre care 34 cu armament interzis de Acordurile de la Minsk.
Soldații ucraineni au deschis focul că răspuns la tirurile separatiștilor doar în situațiile în care viața militarilor a fost amenințată, mai arată armata ucraineană, acuzând forțele inamice că se adăpostesc în apropierea clădirilor locuite de civili.
În replică, Centrul pentru Control și Coordonare al autoproclamatei Republici Populare Lugansk a anunțat că forțele ucrainene au violat încetarea focului de 29 de ori în ultimele 24 de ore, potrivit site-ului Lugansk Media Centre.
Citește și: Serghei Lavrov: Refuzul Kievului de a dialoga direct cu teritoriile Donbas constituie o „provocare directă”
Kremlin: „Ceea ce se întâmplă în Donbas este foarte îngrijorător”
ACTUALIZARE 18 FEBR, 13:06 Kremlinul a apreciat vineri ca fiind „foarte îngrijorătoare” noua escaladare a violenţelor între forţele Kievului şi ale separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, în plină criză ruso-occidentală.
„Ceea ce se întâmplă în Donbas este foarte îngrijorător şi potenţial foarte periculos”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Totodată, Peskov a respins ideea că exerciţiile nucleare ale Rusiei vor alimenta şi mai mult tensiunile cu Occidentul, afirmând că aceste exerciţii militare sunt parte a unui antrenament de rutină şi sunt unele transparente.
Citește și: „Triada nucleară” a Rusiei, exerciții cu rachete sub comanda lui Putin
Atacurile au continuat și vineri dimineață
ACTUALIZARE 18 FEBR, 8:35 Forțele ucrainene au înregistrat 60 de atacuri ieri și șase astăzi din partea sepratiștilor, cele mai multe dintre acestea efectuate cu armament interzis de Acordurile de la Minsk, a transmis armata ucraineană vineri dimineață.
Pe lângă atacuri, forțele ucrainene au mai detectat și zborul unui unei drone inamice (unmanned aircraft), probabil Orlan-10.
În urma atacurilor, doi soldați ucraineni au fost răniți, dintre care unu în luptă. Cei doi sunt internați în spital, iar starea lor stabilă.
De asemenea, doi civili au fost răniți în urma bombardamentelor, pe lângă cei trei angajați ai grădiniței din Stanița, care a fost lovită de un obuz joi, mai transmite armata ucraineană.
Citește și: Ministrul german de Externe: Rusia are „pretenţii care ţin de Războiul Rece”
Separatiștii din estul Ucrainei au atacat din nou case de pe teritoriul controlat de Kiev
ACTUALIZARE 23:00 Militanții pro-ruși au deschis din nou focul asupra localității Stanița din regiunea Lugansk în estul Ucrainei, folosind arme grele, potrivit Ostanii Blockpost. Aceștia au lovit două case, care au luat foc, iar partea ucraineană a cerut armistițiu de moment ca să stingă incendiul.
Două case sunt în flăcări în localitatea Stanița din regiunea Lugansk, unde un obuz a lovit o grădiniță în timpul zilei. Teritoriul este controlat de guvernul ucrainean. În cea mai mare parte a satului nu există lumină din cauza bombardamentelor.
În prezent, serviciul de urgențe din Ucraina stinge incendiul. Nu există victime.
În total, de la începutul zilei, potrivit sediului Operațiunii Forțelor Comune (OOS) – care reprezintă agențiile de aplicare a legii ucrainene -, separatiștii au încălcat „încetarea focului” de 47 de ori.
Citește și: Liderii lumii libere se adună la Conferința de Securitate de la Munchen să găsească soluții pentru „dezvățarea de neputință”
Blinken la ONU: „Am venit aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul”
ACTUALIZARE 19:15 Secretarul de stat american, Antony Blinken, a susținut un discurs în fața ONU, în condițiile în care situația se deteriorează în Ucraina. Blinken spune că a venit să vorbească la ONU „nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul”.
„Am venit aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul. Informațiile pe care vi le-am prezentat sunt validate de lucrurile pe care le-am văzute desfășurându-se în fața ochilor noștri vreme de luni de zile.
Aduceți-vă aminte că Rusia, în timp ce a luat în derâdere în mod repetat avertismentele noastre calificându-le drept «melodrame» și «prostii», a defășurat peste 150.000 de soldați la granițele Ucrainei împreună cu capacități de a efectua o invazie militară masivă. Nu doar noi vedem asta. Aliații și partenerii noștri văd aceleași lucruri”, a spus Blinken.
Șeful diplomației americane a îndemnat Rusia să folosească diplomația pentru a soluționa criza care durează deja de mai multe luni.
„Rusia nu aude lucrurile astea doar de la noi. Există un cor internațional care devine tot mai zgomotos. Dacă Rusia nu invadează Ucraina, atunci vom fi ușurați că a schimbat cursul și că ne-a dovedit că nu am avut dreptat. Acesta ar fi un rezultat mult mai bun decât cel care ar rezulta din cursul pe care suntem acum, și vom accepta orice critici vor veni spre noi”, a adăugat Blinken.
Diplomatul american a spus și că a trimis o scrisoare lui Serghei Lavrov în care îi propune să se întâlnească săptămâna viitoare, în Europa. El a mai propus, de asemenea, și noi reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
„Aceste întâlniri pot pregăti terenul pentru un summit al liderilor importanți în contextul dezescaladării și atingerii unei înțelegeri comune asupra îngrijorărilor noastre mutuale de securitate. Ca diplomați de vârf, avem o responsabilitate să facem orice efort pentru a reuși.
Guvernul rus poate anunța astăzi, fără echivoc, că Rusia nu va invada Ucraina, clar și direct către întreaga lume, și apoi să demonstreze asta prin trimiterea trupelor, tancurilor și avioanelor de luptă înapoi în hangare și prin trimiterea diplomaților la masa negocierilor. În zilele care vin, lumea va ține minte acest angajament sau refuzul de a-l lua”, a concluzionat Antony Blinken.
Citește și: Ce impact ar avea sancțiunile asupra băncilor de stat din Rusia și de ce s-ar putea să nu fie destul pentru a preveni invazia Ucrainei
Rusia amenință cu un răspuns „tehnico-militar”
ACTUALIZARE 18:20 Federația Rusă a trimis, joi, răspunsul scris al Moscovei la propunerile SUA pe tema garanțiilor de securitate. Documentul de zece pagini a fost primit de Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan.
În scrisoare, Rusia susține că „partea americană nu a dat un răspuns constructiv” solicitărilor sale și că „va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a măsurilor tehnico-militare”.
Rusia cere retragerea forțelor americane din sud-estul Europei și din Țările Baltice. De asemenea, Moscova mai cere garanții că NATO nu se va extinde în Ucraina și Georgia.
Citește și: De ce Rusia are nevoie de un pretext pentru a invada Ucraina?
Biden: Rusia e pregătită să atace Ucraina
ACTUALIZARE 17:15 Președintele american Joe Biden a declarat joi că SUA crede că Rusia ar putea ataca Ucraina în următoarele „câteva zile”, iar deschiderea focului în estul Ucrainei de către separatiștii proruși ar putea reprezenta o înscenare pentru a avea un pretext să atace.
„Toate indiciile pe care le avem arată că sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, a spus Biden, adăugând: „Pare că se va întâmpla în următoarele câteva zile”.
Citește și: Traian Băsescu a prezentat în Parlamentul European trei soluții pentru stoparea Rusiei
Vasile Dîncu: Grupul de luptă NATO în România cel mai probabil va fi înființat în primăvară
ACTUALIZARE 17:00 Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, joi, la Digi24, că, cel mai probabil, în primăvară va fi înfiinţat grupul de luptă al NATO în România.
„Sunt unele detalii de factură formală care trebuie rezolvate, continuăm şi pe linie bilaterală să obţinem sprijin din partea aliaţilor, dar şi aici suntem pe drumul cel bun.
În această primăvară – avem câteva termene, să vedem cum se vor respecta, nu sunt sigure – dar în această primăvară vom avea acest «battle group», asta este speranţa noastră, şi o forţă multinaţională care se alătură Franţei în acest statut de naţiune-cadru”, a afirmat ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la Digi 24.
Citește și: Bogdan Aurescu, la CNN: România a fost implicată în pregătirea documentului pe care SUA l-au înmânat Rusiei
Rusia l-a expulzat pe adjunctul ambasadorului SUA
ACTUALIZARE 16:45 Rusia l-a expulzat pe Bartle Gorman, adjunctul ambasadorului american la Moscova, John Sullivan, iar Washingtonul urmează să reacţioneze faţă de această măsură, a anunţat joi ambasada, potrivit agenţiei RIA, preluată de Reuters.
Nu a fost deocamdată comunicată justificarea Moscovei pentru expulzarea diplomatului american, conform Agerpres.
Pe de altă parte, ambasadorului SUA la Moscova, John Sullivan, i-a fost remis tot joi răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington către Moscova, care în decembrie a transmis SUA şi NATO un set de cereri privind arhitectura de securitate europeană.
Rusia doreşte în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est şi retragerea trupelor şi armamentelor amplasate în ţările ce au aderat la această alianţă după 1997.
Citește și: China sare în apărarea Rusiei în criza din Ucraina: „Extinderea NATO este o problemă”
Armata ucraineană: Peste 30 de bombardamente lansate de separatiștii proruși
ACTUALIZARE 16.35 Ministerul ucrainean al Apărării a înregistrat joi, până la ora 14.00, 34 de încălcări a încetării focului comise de trupele separatiste proruse, dintre care 28 cu arme interzise de Acordurile de la Minsk, a anunțat armata ucraineană.
În localitatea Stanțî Lugansk, „teroriștii au tras 32 de obuze cu sisteme de artilerie grea de 122 mm”, potrivit ministerului de la Kiev. Clădirea grădiniței din localitate, în care se aflau copii, a fost lovită, iar jumătate din localitate a rămas fără curent electric.
Potrivit informațiilor preliminare, trei angajai ai grădiniței au suferit răni minore.
Și clădirea liceului din Vrubivka, în care se aflau elevi și profesori, a fost avariată de focurile de artilerie, fără a fi nime ni rănit, mai menționează ministerul ucrainean. 70 de apartmente și 100 de case au rămas fără gaze.
Atacurile s-au soldat cu rănirea a doi militari ucraineni și a doi civili, pe lângă cei trei de la grădinița din Stanțî Lugansk.
Citește și: Rusia a dat rapid 720.000 de pașapoarte separatiștilor din Ucraina. Unele voci spun că Moscova ar putea invoca pretextul apărării lor
Șeful Pentagonului: Nu faci astfel de lucruri când te pregătești să pleci acasă
ACTUALIZARE 16.07 Statele Unite observă că Rusia aduce trupe și rezerve de sânge mai aproape de granița cu Ucraina și mărește numărul de avioane de luptă, a declarat joi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, respingând afirmațiile Moscovei că se retrage.
„Am fost eu însumi soldat, până nu de mult. Știu la prima mână că nu faci astfel de lucruri fără motiv. Și sigur nu le faci atunci când te pregătești să împachetezi și să pleci acasă”, a declarat Lloyd Austin joi, potrivit Reuters.
Citește și: Zelenski: Nu este o ambiție a Ucrainei să intre în NATO. Este vorba despre viața noastră
Zelenski: Bombardarea grădiniței, „o mare provocare”
ACTUALIZARE 15.31 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat bombardarea grădiniței din Stanțî Lugansk drept „o mare provocare” și a chemat OSCE să continue activitatea de monitorizare în Ucraina, ca măsură de descurajare.
„Bombardarea unei grădinițe în Stanțî Lugansk de către forțele proruse este o mare provocare. Este important ca diplomații și OSCE să rămână în Ucraina, activitatea lor de monitorizare constituie o formă suplimentară de descurajare. Avem nevoie de un mecanism eficient de înregistrare a tuturor încălcărilor de încetare a focului”, a transmis Zelenski joi pe Twitter.
Citește și: Klaus Iohannis: Riscurile pentru securitatea Europei sunt în continuare la un nivel critic
Stoltenberg: Creștem prezența militară în România
ACTUALIZARE 15.12 Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a declarat, joi, într-o conferință de presă după o reuniune cu miniștrii apărării, că Alianța va crește prezența militară pe termen lung în România, referindu-se la înființarea unui Grup de Luptă Permanent. Stoltenberg a precizat că NATO rămâne deschisă dialogului cu Rusia, însă aliații trebuie să fie „puternici, uniți, fermi”.
Șeful NATO s-a referit și la situația din estul Ucrainei unde separatiștii proruși și forțele guvernamentale ucrainene au deschis joi focul. „Suntem îngrijorați că Rusia caută un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei”, a spus Stoltenberg.
NATO: Rusia încearcă să obțină un pretext pentru o invazie
ACTUALIZARE 15.04 NATO acuză Rusia că încercă să obțină un pretext pentru invadarea Ucrainei prin atacurile de artilerie care au avut loc joi dimineață în Donbas. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, în exclusivitate pentru Digi24.ro, că Federația Rusă încearcă în mod evident să obțină din partea Ucrainei o ripostă „pentru a crea un pretext”.
Citește și: Lavrov anunță că Rusia va răspunde azi la propunerile americane privind securitatea în Europa
OSCE a convocat o reuniune pentru vineri
ACTUALIZARE 14.53 Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a convocat pentru vineri o reuniune cu participarea celor 57 de state membre, printre care Ucraina, Rusia, SUA şi toate ţările Uniunii Europene, la care Moscova să ofere informaţii în legătură cu activităţile sale militare.
Oficial ucrainean: „Seamănă foarte mult cu o provocare”
ACTUALIZARE 14.24 Un oficial guvernamental ucrainean a declarat joi, pentru Reuters, că bombardamentele care au loc pe linia dintre forțele guvernamentale și separatiștii proruși depăsesc în intensitate încălcările acordului de încetare a focului, care sunt raportate în mod obișnuit în zonă.
„E atipic. Seamănă foarte mult cu o provocare”, a declarat sursa citată de Reuters.
Zelenski, discuție cu președintele Consiliului European
ACTUALIZARE 13.53 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat într-o postare pe Twitter că a discutat la telefon cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Liderul de la Kiev a precizat că l-a informat pe liderul UE despre situația tensionată din estul Ucrainei.
Localnicii aud cum explodează obuzele
ACTUALIZARE 13.45 Pe rețelele sociale apar imagini și înregistrări în care localnici din estul Ucrainei susțin că se aud obuzele trase în regiune. Potrivit filmărilor postate pe Twitter, astfel de imagini au fost înregistrate în Kaliniski, Marinka (Donețk).
În orașul Popasna, Lugansk, un obuz a căzut în curtea liceului din localitate, unde erau 30 de elevi și 14 angajați, potrivit imaginilor. Un alt obuz a căzut în curta unei case, provocând distrugeri.
Citește și: Lavrov anunță că Rusia va răspunde azi la propunerile americane privind securitatea în Europa
Cinci civili și un soldat au fost răniți
ACTUALIZARE 13.02 Forțele ucrainene anunță că au înregistrat 29 de încălcări ale încetării focului de către rebelii separatiști până joi, la ora 11.00. În cele mai multe dintre acestea s-a folosit armament greu.
La Stanțî Lugansk, unde o grădiniță a fost lovită de un obuz, jumătate din localitate a rămas fără curent electric în urma atacurilor, arată armata ucraineană. Trei angajați ai grădiniței au fost răniți, iar soldații ucraineni au ajutat la evacuarea educatorilor și a copiilor.
Atacurile cu mortiere, lansatoare de grenade și mitraliere grele care au avut loc în zona mai multor localități din regiunea Lugansk s-au soldat cu un militar ucrainean și doi civili răniți, mai precizează forțelor ucrainene. Soldatul a fost internat în spital cu răni moderate, potrivit sursei, care enumeră toate atacurile din ultimele ore ale separatiștilor proruși.
Rusia: Situația poate exploda în orice moment
ACTUALIZARE 11.45 Situația de la granițele Rusiei poate exploda în orice moment, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kemlinului, conform agenției de presă Tass.
Citește și: Ministru britanic: Londra a transmis clar Moscovei că NATO nu îşi va schimba politica uşilor deschise
ACTUALIZARE 11.38 Forțele ucrainene afirmă că situația în zona de operații „este stabilă, fără schimbări semnificative”.
Cu toate acestea, armata ucraineană îi acuză pe separatiști că încalcă încetarea focului.
„În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate opt încălcări de către forțele de ocupație ruse, dintre care două folosind arme interzise de Acordurile de la Minsk. Comparativ cu 15 februarie, numărul atacurilor inamice a crescut de la cinci la opt”, au menționat forțele ucrainene într-o postare pe Facebook.
O grădiniță a fost lovită de un obuz
ACTUALIZARE 11:20 O grădiniță din localitatea Stanțî Lugansk a nimerit sub focul artileriei separatiștilor din Donbas, după un schimb de focuri început în această dimineață între separatiști și forțele guvernamentale.
Din datele preliminare, în momentul atacului în grădiniță se aflau copii și educatori. Două dintre cadrele didactice au fost rănite la nivelul capului. La fața locului s-au deplasat serviciile de urgență și au reușit să evacueze în siguranță copiii.
OSCE confirmă atacul cu obuze
ACTUALIZARE 11.08 Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au raportat joi mai multe incidente cu obuze de-a lungul liniei de contact dintre separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele guvernamentale în estul Ucrainei, a declarat o sursă diplomatică pentru Reuters.
Citește și: Noi imagini din satelit cu activitatea militară a Rusiei din preajma Ucrainei. Au fost aduse echipamente noi
––-Știrea inițială––
Afirmațiile privind bombardamentele din estul Ucrainei au fost făcute de reprezentanții autoproclamatei Republici Populare Lugansk într-o declarație. Potrivit acesteia, forțele ucrainene ar fi folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente separate joi.
„Forțele armate ale Ucrainei au violat în mod grosolan regimul de încetare a focului, folosind armament greu, care, potrivit acordurilor de la Minsk, ar fi trebuit retras”, se arată în declarație.
Reprezentanții armatei ucrainene au negat acuzațiile separatiștilor privind un atac al trupelor guvernamentale și au spus, la rândul lor, că rebelii i-au bombardat pe soldații ucraineni.
„În pofida faptului că asupra poziţiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul drept ripostă”, a declarat un ofiţer de presă al forţelor militare ucrainene pentru Reuters.
Astfel de incidente au avut loc de multe ori în ultimii opt ani, dar ultimele au fost raportate după ce Rusia a masat mai mult de 100.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei, cerând NATO să promită că nu va accepta aderarea Kievului la alianță.
Occidentul a amenințat Moscova cu noi sancțiuni dacă atacă Ucraina, însă Rusia neagă că ar plănui un atac.
Serviciile americane de informații au spus că, în opinia lor, Rusia ar putea inventa un pretext pentru o invazie a Ucrainei, posibil prin producerea unor filmări care să prezinte un atac regizat. Rusia a respins o asemenea ipoteză.
Statele Unite afirmă că Rusia şi-a crescut prezenţa militară la graniţa cu Ucraina cu până la „7.000 de soldaţi”, dintre care unii au sosit miercuri, chiar dacă Moscova a anunţat o retragere parţială a forţelor sale, potrivit unui oficial al Casei Albe.
Editor : Adrian Dumitru | Alexandru Rotaru | Bogdan Pacurar
[ad_2]
Citește mai mult..