Florin Cîțu, către Volodimir Zelenski: Domnule președinte, sunteți un erou. Curajul și perseverența dumneavoastră ne inspiră pe toți



Președintele Senatului, Florin Cîțu, i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a adresat, luni, Parlamentului României, că este un erou care îi inspiră pe toți cei care iubesc valorile democratice, iar pe Vladimir Putin l-a catalogat drept „un criminal”, arătând că masacrul de la Bucha nu trebuie să rămână nepedepsit.

„Domnule Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, este o onoare să vă ascultăm astăzi în Parlamentul României. Mulțumesc că mi-ați acceptat invitația de a susține acest discurs. Îi mulțumesc și prietenului meu, prim-ministrul Ucrainei, pentru ajutorul oferit în acest demers. Mulțumesc, Denis. Domnule președinte Zelenski, sunteţi un erou nu doar în Ucraina, ci şi în România şi în toate statele care respectă principiile şi valorile democratice. Curajul și perseverența de care aţi dat dovadă dumneavoastră și poporul ucrainean în această perioadă dificilă pentru Ucraina ne inspiră pe toţi, ne motivează să fim mai uniţi, pentru că doar împreună putem reuși tot ce ne-am propus și doar împreună putem învinge”, și-a început Florin Cîţu alocuțiunea, în timp ce președintele Zelenski asista în direct la discurs, prin legătură video.

„Este inadmisibil ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Vladimir Putin este un criminal, care sfidează orice lege, orice tratat internațional. A condus Rusia către un război ilegal. Masacrul de la Bucha nu trebuie să rămână nepedepsit”, a spus Florin Cîțu, reamintind că România a sesizat deja Curtea Penală Internațională cu privire la infracțiuni de genocid, crime de război și crime împotriva umanității comise pe teritoriul Ucrainei.

„Domnule președinte, prin gestul dvs. de a merge în mijlocul ucrainenilor din Bucha ați arătat încă o dată că sunteți un adevărat lider pentru poporul dumneavoastră și meritați tot respectul și admirația conducătorilor de peste tot”, a spus Florin Cîțu adresându-se din nou, direct, președintelui ucrainean.

Președintele Senatului a cerut, de asemenea, ca Rusia să fie izolată complet din punct de vedere economic.

„Noi avem datoria de a nu rămâne pasivi. Pentru a avansa în demersurilor noastre pentru stoparea Rusiei trebuie să facem mai mult. Și mai mult. Toată Europa trebuie să facă mai mult, pentru că în fiecare oră în care noi vorbim despre ce e bine și ce e rău în Ucraina sunt asasinați bătrâni, copii, femei, civili nevinovaţi. (…) Rusia trebuie izolată complet din punct de vedere economic. Poate că unii cred că este o măsură mult prea dură, dar niciun răspuns nu cred că e suficient de aspru pentru atrocităţile provocate Ucrainei”, a declarat Florin Cîțu.

„Am fost și voi rămâne unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai politicii promovate de Putin. Răzoiul declanșat de acesta nu are justificare și avem datoria să-l oprim prin toate mijloacele”, a punctat președintele Senatului României.

În încheiere, Florin Cîțu l-a asigurat pe președintele Zelenski de tot sprijinul său: „Voi fi în continuare o voce vehementă, pentru ca România să contribuie la stoparea războiului ilegal declanșat de Rusia”, a spus Florin Cîțu.

Editor : Luana Pavaluca



Citește mai mult..